Smanjen izvoz drva i namještaja

Autor: Božica Babić , 18. kolovoz 2015. u 22:00
Udjel namještaja u ukupnom izvozu je 17%, Foto: Robert Anić / Pixsell

Finalni proizvodi u izvozu imaju udjel 55 posto.

Unatoč padu izvoza u prva četiri mjeseca ove godine za 14,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014., drvna industrija i dalje ima pozitivnu bilancu od 198 milijuna dolara. Zastoj izvoza, stoji u analizi koju potpisuje tim iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK), zapravo ne treba biti iščitan kao loš trend koji grupaciju stavlja u probleme. Drvoprerađivači su za 2015. najavljivali daljni rast izvoza očekujući bolji učinak nego u 2014., kad je izvoz donio 1,28 milijardi dolara.

“Drvno-prerađivačka industrija ima još prostora za rast, posebice u segmentu proizvodnje proizvoda s većom dodanom vrijednošću te može biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja, koristeći vlastitu kvalitetnu sirovinu, znanja, inovacije i dizajn, ali i regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti,” ističe Žaklina Jurišić, zamjenica direktorice resornog Sektora.

Finalni proizvodi u izvozu imaju udjel 55 posto. Iako namještaj u ukupnom izvozu iznosi tek 17%, i ta skupina kao i ostali drvni proizvodi ima pozitivnu bilancu.

Komentirajte prvi

New Report

Close