Službeno, autoceste su nam kvalitetnije i od njemačkog Autobahna

Autor: Darko Bičak , 17. srpanj 2023. u 09:51
Model naplate na autocestama stvara velike gužve Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Prema analizi Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), cestovna infrastruktura u Hrvatskoj je na 12. mjestu u globalnim okvirima

Iako ima prigovora na visoke cijene i neučinkovit model naplate koji stvara enormne gužve tijekom ljeta, da nam je mreža autocesta među najboljima u Europi, a i šire, poznata je činjenica koju nam već godinama potvrđuju brojni turisti, prijevoznici te poslovnjaci i putnici namjernici. No, prema podacima World Economic Foruma, Hrvatska cestovna infrastruktura je konkurenta i u svjetskim okvirima te smo prema ovoj analizi na 12. od ukupno 200-tinjak analiziranih zemalja.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Prema istraživanju WEF-a, države su za svoju cestovnu infrastrukturu bile ocjenjivane od jedan do sedam, a Hrvatska je dobila visokih 5,6. Na 1. mjestu je, kao i za mnoge druge stvari, Singapur s ocjenom 6,5, a slijede Nizozemska s 6,4 te Švicarska s 6,3. Hong Kong i Japan imaju po 6,1, a Austrija, Portugal i Ujedinjeni Arapski Emirati po šest. Južna Koreja i Oman su ocijenjeni s 5,9, a ispred nas je Španjolska s 5,7. Isto ocjenu kao i mi su dobili još Danska i Tajvan, a iza nas su Luksemburg, Katar, Sjedinjene Američke Države, Francuska te Finska. Listu Top 20 zatvara Njemačka čiji Autobahn je ocijenjen s 5,3.

Komentirajte prvi

New Report

Close