“Slučajno” kupili tvrtku s pedeset radnika, a sve što proizvedu prodaju na stranom tržištu

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2015. u 11:58
Foto: MARIJA RADOŠEVIĆ

U moru loših gospodarskih vijesti, ova slavonskobrodska tvrtka godinama donosi optimizam povećanjem proizvodnje, tehnološkim osuvremenjivanjem, stalnim zapošljavanjem radnika i povećanjem prihoda.

U moru loših gospodarskih vijesti, slavonskobrodska tvrtka Slavonija DI godinama donosi optimizam povećanjem proizvodnje, tehnološkim osuvremenjivanjem, stalnim zapošljavanjem radnika, povećanjem prihoda..

A nedavno su se u potrazi za strojevima slučajno odlučili na kupnju slovenske tvrtke Javor Furnir, koja se našla u predstečajnom postupku.

– Zbog velike potražnje za našim proizvodima, odlučili smo se na kupnju strojeva, ali i preuzimanje 50-ak radnika i nastavak proizvodnje u Prestranku – kaže direktorica Martina Ravlić Janković.

Za sada, veli, imaju manjih problema s nabavom sirovina jer ugovorene količine s Hrvatskim šumama za proizvodnju u Hrvatskoj ne smiju izvoziti u Sloveniju, pa su u potrazi za privatnim i drugim dobavljačima.

Kako piše Glas Slavonije, prije godinu dana modernizirali su najuspješniju tvornicu furnira, a prošli mjesec su proizveli i prodali najveću količinu do sada, više od milijun kvadrata.

„Takvu proizvodnju s 214 radnika nije proizveo još nitko“, ponosno ističe šef tvornice furnira Slobodan Martić, navodeći kako je riječ o izuzetnoj robi koja oplemenjuje ivericu i koristi se u proizvodnji namještaja, a radi se od jasena i posebno hvaljenog hrasta lužnjaka.

„Tvornica radi punom parom, u tri smjene, i ne možemo proizvesti onoliko koliko se traži.“ Sirovinom za sada ne oskudijevaju sukladno ugovoru s Hrvatskim šumama, a sav proizvedeni furnir i parket prodaju na strano tržište, u Švedsku, Dansku, Belgiju, Italiju, Englesku, Španjolsku, Njemačku, Austriju… Nedavno su krenuli i s većom proizvodnjom namještaja od bukve i hrasta, do sada su opremili neke hrvatske hotele, pa i u tom segmentu očekuju uspjeh.

A dobre rezultate Slavonije DI osjete i radnici koji su redovito plaćeni, dobiju regres, božićnicu…, a za izniman uspjeh su i dodatno stimulirani. Od prošle godine broj radnika je povećan za sto, pa sada iznosi ukupno 400, a oni su prošle godine ostvarili prihod od 100 milijuna kuna (što je za 20 milijuna više nego pretprošle godine), a ove bi godine, zahvaljujući novom kogeneracijskom postrojenju, prihod mogao biti i značajno veći, prognozira direktorica Ravlić Janković.

Komentirajte prvi

New Report

Close