Kriva za sistemsko uništenje tvrtke, u roku od 15 dana mora vratiti 609.000 kn

Autor: Agencija VLM , 04. veljača 2014. u 12:08
Anica i Kristijan Igrec, arhivska fotografija; Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Osuđena je na tri godine zatvora, a protupravno stečenih 609.000 kuna mora vratiti u proračun u roku od 15 dana

Nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Varaždinu Anica Igrec je osuđena na tri godine zatvora zbog više kaznenih djela koje je počinila kao direktorica Pekarne Ivanec od 2003. do 2007. godine.

Osim toga, u roku od 15 dana od objave presude u državni proračun mora uplatiti 609.000 kuna, odnosno iznos koji je rizičnim pozajmicama “izvukla” iz Pekarne Ivanec, a dužna je platiti i troškove postupka od oko 20.000 kuna oštećenoj Pekarni.

Interesi Pekarne

– Anica Igrec te je pozajmice odobravala i isplaćivala sama sebi po uvjetima u startu nepovoljnima za Pekarnu, koja je u to vrijeme bila prezadužena i nelikvidna – kazala je jučer predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Varaždinu Božica Mišak obrazlažući presudu.

Dodala je kako je Anica Igrec bila dužna štiti interese društva koje vodi, što ona nije učinila, već je iz njega “sistemski izvlačila novac na razne načine”.

Osim kroz pozajmice, sud smatra da je novac izvlačila i preko tvrtki koje je u to vrijeme vodio njezin sin Kristijan Igrec.

Njega je sud oslobodio svih optužbi, a optužbi su oslobođena i optužena trgovačka društva kojima je bio na čelu.

– Sud smatra da nije dokazano kako je sin Kristijan novac planirao zadržati za sebe, već je, kako je i sam rekao, sve radio po nalogu i za interese svoje majke. S obzirom na to da se sud nije mogao miješati u činjenični opis optužnice, morali smo ga osloboditi – kazala je jučer sutkinja Božica Mišak.

Građanska parnica

Podsjetimo, Kristijan Igrec bio je na čelu tvrtke Kruhek, koja je od Pekarne Ivanec nabavila preko 800.000 kuna vrijedan kruh i peciva, koja nisu u cijelosti plaćena. Tvrtka Averatec, kojoj je također bio na čelu, s Pekarnom je sklopila ugovor o zakupu poslovnog prostora u Varaždinu, koje nije plaćala, također na štetu Pekarne.

– Na sve to Anica Igrec je bila pasivna i nije reagirala u cilju zaštite interesa Pekarne. Takav način vođenja poduzeća Pekarnu je odveo u propast – zaključno je kazala sutkinja Božica Mišak.

Što se tiče imovinsko-pravnog zahtjeva, prema kojem Pekarna Ivanec od Anice Igrec potražuje novac za koji je oštećena, sud je presudio da Anica Igrec u stečajnu masu Pekarne mora uplatiti 273.000 kuna.

– Za razliku u svoti stečajna se masa upućuje na građansku parnicu – odlučio je sud.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovakvih slučajevaimau svakoj ulici 10-ak, a tek u javnim firmama…

Pravosuđe sudi, ali ne podnosi optužnice.
Optužnice podnosi DORH koji je dio izvršnog stupa vlasti.

loki07, 04.02.2014. u 17:50

“… Birači NE biraju političare kako bi ovi kršili zakon, dužni ste progoniti kriminal u političara pa makar isti imali 100%-nu podršku. …”

A ovo je tvrdnja koju hrvatski birač tek treba dokazati jer je više puta birao i izabirao na pozicija čak i osuđene dužnosnike.

Svatko ima vlast kakvu zaslužuje.

e sad, da mi doista imamo pravosudni sustav, a ne imitaciju istoga, na osnovi ove presude moglo bi se suditi vrhu hdz-a i sdp-a za sistematsko uništavanje države i da većina njih dobije po 50 godina zatvora uz konfiskaciju cjelokupne imovine.

svjesno namještanje nestručnih i nesposobnih ljudi na složena rukovodeća mjesta, nenamjensko trošenje stotina milijardi kuna kredita uz namjernu pasivnost u naplati dugova podobnih, pogodovanje za koje je jasno da nije javni interes, nego privatni interes pojedinih skupina na štetu države… ako sve to važi za Pekarnu Ivanec i njenih 273.000 kuna štete, onda važi i za Republiku Hrvatsku i njenih tisuće milijardi kuna štete…

Tužitelji i sudovi, gdje ste? Je li vam netko rekao da ste po Ustavu vi jedan stup vlasti i da ste dužni neovisno štiti pravni poredak? Birači NE biraju političare kako bi ovi kršili zakon, dužni ste progoniti kriminal u političara pa makar isti imali 100%-nu podršku.

New Report

Close