Složeno u Dongguanu, ali taj tablet je iz Zagreba

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2013. u 14:26
Vladimir Brkljača, Katarina Halar i Marijan Janko, članovi M Sanovog tima koji je na hrvatsko tržište lansirao tablet Vivax 7'', a najavljuju i prvi hrvatski pametni mobitel

Vladimir Brkljača, voditelj Vivaxa i tima koji je napravio prvi hrvatski tablet, kaže da je to tek početak razvoja u segmentu pametnih IT uređaja.

Robotske ruke na početku proizvodne trake u M Sanovoj tvornici u Dongguanu počele su se kretati. Pet dobavljača hardverskih komponentni isporučilo je naručene module. Rockchip je isporučio svoj dvojezgreni 1,5GHz-ni procesor, druga tvornica matične ploče, treća module od 1Gb radne memorije, četvrta wifi antene, Waysion Technology je isporučio touch screen ekrane, a stigla je i druga elektronika kao i stražnji poklopac napravljen od posebno otporne plastike.Slijedi finalizacija, 11 mjeseci istraživanja i razvoja u Zagrebu, pregovaračkog umijeća u nabavi u Kini te logističke potpore u Kini, Singapuru i Hrvatskoj. Proces u kojem se većina vrijednosti, intelektualni kapital koji čini proizvod i brend, stvara u Zagrebu. Slično kao što Apple iPhone stvara u SAD-u, iako nosi oznaku Made in China.

Druga generacija Vivaxa 7"
Na kraju proizvodne trake Marijan Janko, voditelj kontrole kvalitete Vivaxa, s nestrpljenjem čeka prve primjerke druge generacije Vivaxovog 7'' tableta. Prije nego li je u proizvodnju pušten prvi hrvatski tablet, ističe, njih više od 50 uništili su u testiranjima kompatibilnosti, izdržljivosti i korisničkog iskustva, kako bi zadovoljili kriterije kvalitete koje je odredio razvojni tim u Zagrebu. "U drugoj generaciji Vivax 7'' tableta žrtvovali smo ih manje, jer smo mnogo naučili u međuvremenu, ali opet, prije nego novi modeli izađu na tržište, radimo dodatna testiranja. Određeni broj tableta uspoređujemo s golden sampleom, idealnim primjerkom kakav želimo da po kvaliteti budu svi tableti", kaže Janko.Druga generacija Vivax 7'' tableta, koji je u veljači došao u hrvatske dućane i web trgovine, po tehničkim se obilježjima, čak i dizajnom sa zaobljenim sivim kućištem, natječe se s Googleovim Nexusom 7.  Po tim je karakteristikama nadmašio prvu generaciju Samsungovog 7'' Galaxy Taba, a po jačini procesora i drugu generaciju tog popularnog Andorid tableta.

Nasljednik prvog hrvatskog tableta, ipak neće pomesti najrazvikanije konkurente. Iako ima dvojezgreni 1,5GHz procesor i 1GB rama, njegova baterija nema kapacitet od 4000 mAh već 3000 mAh. Jednako tako, iako dolazi s IPS ekranom rezolucije 1024x600px, čiji multi-touch reagira na pomak svih deset prstiju odjednom, ima samo jednu kameru, onu prednju od 2mpx i mogućnost video snimanja. Razvikaniji konkurenti dolaze u pravilu s dvije kamere od čega jedna ima blic.Vladimir Brkljača, voditelj Vivaxa i tima koji je napravio prvi hrvatski tablet naglašava da cilj ni nije natjecati se s brendovima u gornjem segmentu tržišta. "Naša je prilika u srednjem segmentu, koji je najveći i u kojem korisnici traže najbolji odnos cijene i kvalitete", pojašnjava. Navodi da je R&D skup, ali da se hrvatske tvrtke mogu natjecati sa svjetskim korporacijama ako dobro poznaju potrebe korisnika, imaju logistiku i spremne su uložiti u razvoj. Za M San, kao najvećeg proizvođača računala u Hrvatskoj, širenje ponude na tablet logičan nastavak razvoja. "Unatoč tome nije bilo lako, jer ovo je prvi proizvod od njih 1500, koliko ih je Vivax pod svojim brendom razvio u posljednjih devet godina, koji je čisto informatički i prvi pri čijem je odabiru pri kupnji u pravilu odlučujuće mišljenje najzahtjevnijih korisnika – djece", kaže Brkljača.

Djeca prva testirala
Janko kaže da je po prvi puta o svom poslu učio od vlastite djece. Radnu verziju tableta testirao je  i sa svojim ukućanima, a oni su mu pokazali što sve tablet treba moći. "Djeca su bila najžešći kritičari prve generacije našeg tableta i zahvaljujući njima druga generacija ima izvanredne tehničke performanse, instantan odaziv i ukupno mnogo kvalitetnije korisničko iskustvo", kaže Janko. Katarina Halar, menadžerica proizvoda linije Vivax, pojašnjava da su prvu generaciju tableta dizajnirali tako da bude jednostavna za korištenje s 3G stickom te u crnoj i bijeloj boji. No, prateći razvoj tržišta, otkrili su da se tableti u Hrvatskoj mahom na internet spajaju preko wifi bežične veze. Također, dok su prije bili bijeli ili crni, sad na tržište sve češće dolaze u sivoj boji.

"Druga generacija Vivax 7'' tableta zbog toga ima sivu masku, tablet je tanji, zaobljeniji, lakši za držanje i atraktivniji, a ima iste mogućnosti spajanja kao i prije", kaže.Brkljača navodi da je to tek početak razvoja u segmentu pametnih IT uređaja. "Vivax je krenuo sa svega nekoliko proizvoda, među inima, dva CRT televizora. U međuvremenu smo ponudili tanke TFT modele da bi danas u ponudi imali i Vivax LED televizore velikih dijagonala koji podržavaju full HD imaju DVB-T tuner i multimedijski player tako da izravno s USB-a možete slušati glazbu i gledati filmove", kaže Brkljača. "Proces razvoja novih modela smo skratili s 11 na šest mjeseci, a tržišni uspjeh i interes koji je pobudio tablet omogućili su nam da budemo spremni krajem ožujka, odnosno početkom travnja za lansiranje prvog hrvatskog pametnog mobitela", zaključuje Brkljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close