Slovenski sud: Dionice Mercatora bez odgode se moraju vratiti Agrokoru

Autor: Sergej Novosel Vučković , 29. srpanj 2020. u 22:00
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe/NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Slovenski je regulator krajem prošle godine privremeno oduzeo Mercatorove dionice Agrokoru.

Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda koja pokazuje da ključne institucije štiteći zakonitost unapređuju investicijsku klimu u Sloveniji. Očekujemo da nam se raspolaganje dionicama omogući u najkraćem roku pa prijenos Mercatora na Fortenova grupu planiramo ostvariti do kraja godine.

Tako je glavni izvršni direktor Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, komentirao odluku najviše slovenske sudske instance donesene jučer, a prema kojoj je poništeno rješenje tamošnje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK), kojim se dionice Mercatora oduzimaju Agrokoru.

Dionice moraju biti vraćene tom koncernu, bez odgode. Presuda Vrhovnog suda Slovenije je pravomoćna i na nju više nije moguća žalba AVK-a. Kako je poznato, slovenski je regulator krajem prošle godine privremeno oduzeo Mercatorove dionice Agrokoru, ali je Sud, na osnovu zahtjeva za zaštitom zakonitosti koji je podnijelo slovensko državno odvjetništvo, presudio da je oduzimanje nezakonito.

Argument je da AVK nije imao zakonski temelj za izdavanje rješenja o tom činu. Ova presuda Vrhovnog suda, navode iz Fortenove, omogućuje povrat imovine Agrokoru više od mjesec dana nakon što je niži sud u Ljubljani već preinačio odluku AVK o visini sankcije te iznos od 53,9 milijuna eura umanjio na milijun eura, uz objašnjenje da neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat “namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje” nego je “rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića”.

Agrokor se na tu odluku žalio Visokom sudu u Ljubljani te pravno nastavlja pobijati argumentaciju AVK. Kako kaže Peruško, što skoriji prijenos Mercatora na Fortenovu je u direktnom interesu najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca, njegovih dobavljača i ukupnog gospodarskog okruženja u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close