Slovenski ministar: ‘Ne vrištim od sreće zbog prodaje Engrotuša’

Autor: Mladen Miletić , 16. studeni 2023. u 14:59
FOTO: Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Fabris Peruško, Tomislav Kramarić, Hrvoje Bošnjak

Mercatorovo preuzimanje Engrotuša u transakciji vrijednoj oko 30 milijuna eura izazvalo je reakcije u Sloveniji.

I dok kod samih aktera vlada zadovoljstvo, pa je tako Andraž Tuš u svojoj izjavi izrazio uvjerenje da će prodaja tvrtki u sastavu Fortenove koja je u nadmetanju pobijedila njemački Rewe i povezivanje dva jaka trgovca imati pozitivne učinke na slovensko gospodarstvo, iz redova Vlade premijera Goloba stižu drukčiji tonovi.
U izjavi za ljubljansko Delo slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han bio je prilično nedvosmislen po pitanju prodaje koja pak još mora dobiti suglasnost AVK-a, nadležnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u Sloveniji:
“Slobodno napišite da u trenutačnim okolnostima, kad ta dva trgovca drže tako velik dio tržišta i još ne znamo što će biti s Todorićevom tužbom protiv Hrvatske u slučaju Agrokor, ne vrištim od sreće na vijest o tom preuzimanju”.
Iako je agencija za zaštitu konkurencije, baš kao i u Hrvatskoj, samostalan organ, neovisan o Vladi, Han očekuje da će regulator “obaviti svoj posao zaštite potrošača pred prevelikim tržišnim udjelom novog trgovačkog diva”. Pritom nije htio komentirati niti predviđati hoće li AVK odobriti preuzimanje.
Iz Fortenove na naš upit nisu htjeli komentirati izjave slovenskog ministra. Što je i logično. U situaciji kad se tek očekuje odobrenje regulatora, svaki ulazak u rasprave te vrste bio bi kontraproduktivan.

Komentirajte prvi

New Report

Close