Slovenski Impol ostao jedina nada za posrnuli šibenski TLM

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2015. u 22:00
Sve je manji otpor sindikata prema slovenskom Impolu/FOTO

Do obustave predstečajnog postupka i otvaranja stečaja nad TLM-ove dvije tvrtke ostalo je još mjesec dana.

TLM Aluminium i TLM TPP, još uvijek bez dogovora s vjerovnicima u predstečaju, upravo kupuju zadnjih 30 dana.

Toliko ih vremena dijeli od obustave postupka i pokretanja stečaja tijekom jeseni, što će pokazati i ročište za glasovanje ako do njega uopće dođe. U sportskom žargonu, u tijeku su zadnje minute predstečaja koji će ostati zapamćen po aferama, a Igor Šamis, po tome što nije niti kanio donijeti svježi kapital ili garancije za kredit, te kao posljednji vlasnik tvrtke koja će, kada je riječ o Valjaonici, ubuduće po svemu sudeći nositi ime i TLM-a i slovenskog Impola.

Naime, jedina ozbiljna ponuda na stolu je ona Impolova, a u stečaju se očekuje da će biti i realizirana. Impol je odavno bacio oko na TLM, čekao je dugo, a danas ima priliku. Otpori u redovima sindikata počeli su se topiti, pa sve manje plaše radnike da će novi vlasnik, kad preuzme strojeve TLM-a, poslati većinu radnika na burzu. Danas je priča druga, a ona 'drži vodu': Slovenci mogu garantirati da će provesti investiciju od oko 70 milijuna eura, dio za dugove vjerovnicima, dio za a Valjaonicu. Žele preuzeti 400 od 460 radnika, a čvrstog su stava da to provedu u programiranom stečaju.

Zbog ozbiljnosti Impola, koji TLM-u može donijeti dugoročno održivu proizvodnju, svi mediji navode da Slovenci imaju podršku Vlade Čović, vlasnika Zagreb-Montaže, bivše članice konzorcija, prvog privatnog vlasnika šibenske tvrtke. Istog je raspoloženja i Jadranska banka, najveći vjerovnik s razlučnim pravima, a po novome i Ministarstvo gospodarstva kojeg zanimaju garancije. Impolu je, pak, neophodan, i to zbog funkciniranja TLM-a, ulazak u vlasništvo i pravo služnosti nad prostorima Adriala plusa, također predstečajnog dužnika.

Riječ je o kompletnoj infrastrukturi (struja, voda, plin), a kako to nije sporno, padaju u vodu i zadnja nagađanja da će tvornica biti srušena i da će se tamo graditi hoteli. Ovakav rasplet značio bi kraj muka TLM-a, a u stečaju ne bi bio kraj, nego novi početak. Impol planira podići proizvodnju na 110 tisuća tona koja u TLM-u nikad nije bila ostvarena, iako su za to postojali preduvjeti. Slovački fond navodno uopće nije bio kandidat, a izgledi da se preko noći pojavi neki drugi investitor praktički ne postoje. Za to postoji otprilike preko 80 milijuna eura razloga. Toliki su naime dugovi za oba društva, pa se i za TPP priprema teren za nastavak proizvodnje u stečaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close