Slovenski i hrvatski prijevoznici zahtijevaju otvaranje prijelaza

Autor: Darko Bičak , 17. srpanj 2019. u 21:59
Sastanak je održan jučer/Žarko Bašić/PIXSELL

Zbog nemogućnosti da kamioni koriste ukupno 18 graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije, rastu troškovi poslovanja.

Hrvatska i slovenska obrtnička komora su na sastanku u srijedu u Ljubljani zaključili da bi slovenski i hrvatski prijevoznici trebali moći koristiti sve granične prijelaze bez obzira na mjesto kretanja.

Naime, čelni ljudi dviju komora su se sastali zbog problema protočnosti graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije te je upozoreno da je zatvaranje nekih graničnih prijelaza nanijelo štetu prijevoznicima obiju zemalja te da je to i političko pitanje zbog kojeg trpe gospodarstva obje zemlje. 

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik OZS-a (Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije) Branko Meh slažu se kako je to problem koji zahtijeva hitno rješenje.

Dodaju da je zatvaranje graničnih prijelaza političko pitanje koje rezultira visokim troškovima za gospodarstvo jedne i druge zemlje. Traže da obje vlade brzo riješe problem jer su interesi i problemi prijevoznika s obje strane granice isti.

Prije svega zahtijevaju uspostavu međudržavne mješovite komisije s predstavnicima prijevoznika i policije. Problemi su započeli kad je Slovenija, kao odgovor na hrvatsko zatvaranje za kamione prijelaza Mursko Središće zbog protesta lokalnog stanovništva, 1. lipnja zatvorila za kamione 17 drugih graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close