Slovenske banke ne žele popustiti klijentima sa švicarcima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2018. u 15:46
Foto: Thinkstock

Zakon predviđa “konverziju” kredita nominiranih u francima u euro-kredite, glede tečaja i kamatnih stopa na dan njihova odobravanja.

Utjecajna udruga banaka koje posluju u Sloveniji oštro je reagirala na predložena rješenja za olakšavanje položaja zajmoprimaca s ugovorima u švicarskim francima i tvrdi da bi to bilo neodgovorno pogodovanje onima koji žele da se njihovi gubici "socijaliziraju" na račun banaka, drugih klijenata koji su uzimali kredite u eurima i poreznih platiša.

 Krediti u švicarskim francima ne predstavljaju sistemski problem. Zakon koji je predložen parlamentu potiče neodgovorno ponašanje potrošača i pogrešno socijalizira gubitke, navelo je u ponedjeljak u izjavi nakon rasprave o toj problematici Udruženje slovenskih banaka.

Riječ je o prijedlogu dva istaknuta slovenska pravna stručnjaka, Cirila Ribičiča i Boštjana M. Zupančiča, koji su se založili za olakšanje teškoća onih koji su uzimali takve kredite i došli u financijske teškoće. Prijedlog je javno podržalo više zastupnika iz različitih stranaka, a bude li vremena o njemu bi se parlament ovog saziva trebao izjasniti idućih mjeseci.

Zakon predviđa "konverziju" kredita nominiranih u francima u euro-kredite, glede tečaja i kamatnih stopa na dan njihova odobravanja.

Predsjednica bankarske udruge Stanislava Caprirolo, donedavno viceguvernerka slovenske središnje banke, izjavila je da bi takvo zakonsko rješenje bilo nepravedno prema onima koji su bili oprezniji i konzervativniji prilikom zaduživanja.

Bankarska udruga također je navela da se nedavno donesena prva sudska presuda u korist jednog klijenta koji se zadužio u švicarskim francima nikako ne može održati kao presedan važan za buduću sudsku praksu, temeljeći takvo stajalište i na dvije naručene studije koje se bave pravnim i ekonomskim aspektima presude. Riječ je o presudi Višeg suda u Ljubljani po kojoj je kredit u švicarcima koji je odobrila austrijska Sparkasse u Mariboru ništetan jer zajmoprimac nije na pravi način bio obaviješten o rizicima kredita u SHF pa banci treba vratiti samo ugovorenu glavnicu, a ne i kamate, a uz to mu se mora brisati hipotekarno jamstvo na što je prilikom sklapanja ugovora morao pristati.

Bankarsko udruženje navodi da su slovenski sudovi već donijeli više presuda u korist banaka, prema kojima su krediti u švicarcima proglašeni zakonitim i legitimnim načinom kreditiranja potrošača.

Bankari navode da zato nedavna presuda u korist jednog klijenta zaduženog u "švicarcima" nikako ne može postati presedan za ostale pravosudne postupke protiv banaka kojih je pokrenuto u Sloveniji pokrenuto 80-ak, iako je takvih kredita izdano više od deset tisuća.

Kako se navodi u priopćenju udruge banaka, iz nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava o problematici zaduženih klijenata s ugovorima u "švicarcima" u različitim državama se vidi da sudska praksa oko tog pitanja još nije usklađena na razini EU-a te da nije riječ o sistemskom problemu zbog kojega je potrebno donijeti poseban zakon.

Komentirajte prvi

New Report

Close