Slovenija traži nove mjere štednje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. svibanj 2013. u 13:30
Alenka Bratušek (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Iako je Sloveniji za dvije godine odgodila rok u kojemu proračunski deficit mora svesti na manje od 3 posto BDP-a, EK traži dodatne mjere u roku 4 mjeseca.

Iako je Sloveniji za dvije godine odgodila rok u kojemu proračunski deficit mora svesti na manje od 3 posto BDP-a, Europske komisija joj je svojim preporukama naložila stroge zadaće i vremenski raspored i traži dodatne mjere u roku 4 mjeseca, navode u četvrtak slovenski mediji, a prenosi Hina.

Preporuke Bruxellesa Delo naziva jednom vrstog meke inačice onoga što bi se dogodilo da država zatraži financijsku pomoć i program trojke, a ljubljanski Dnevnik ocjenjuje da je Europska komisija preporukama i vremenskim rasporedom njihove provedbe stisnula u kut Sloveniju.

Europska komisija, navodi list, od Slovenije očekuje da će proračunski deficit već ove godne smanjiti na 3,7 posto BDP-a, dok bi u 2015. morao iznositi samo 2,5 posto BDP-a. Europska komisija svojim preporukama Sloveniju obvezuje na dodatne mjere štednje koje bi uz javni sektor sada mogle obuhvatiti zdravstveni i mirovinski sistem.

Analitičari pak smatraju da je tako brza konsolidacija javnih financija nerealna u uvjetima očekivanog pada ekonomske aktivnosti u ovoj i idućoj godini. Realnije bi bilo očekivati da Slovenija održi deficit na sadašnjoj razini, nego očekivati čudo nazvano stabilnost javnih financija na kojemu inzistiraju zemlje s proračunskih viškovima, osobito Njemačka. 

Vlada Alenke Bratušek dobila je preporuku da do 1. listopada ove godine Europsku komisiju izvijesti o dodatnim, uvjerljivijim mjerama štednje kako bi deficit smanjivala određenim tempom. Te bi mjere mogle obuhvatiti mirovine i racionalizaciju u zdravstvu i općinama, a mogle bi biti ozakonjene sredinom idućeg mjeseca s najavljenim rebalansom proračuna. Strogim rasporedom mjera koje treba poduzeti Europska komisija je Sloveniji dala nekoliko mjeseci da probleme riješi sama, ali niti u Sloveniji niti u Europi još nema na vidiku svjetla na kraju tunela koju može donijeti samo novi gospodarski rast, navodi "Delo".

Komentirajte prvi

New Report

Close