Slovenija izgubila još jednu tužbu oko Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2020. u 12:47
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Sud je danas presudio da slovenska tužba nema osnove i da se odbacuje.

Slovenija je pred Općim sudom Europske unije izgubila još jednu tužbu koja se tiče Hrvatske, premda je u ovom slučaju tužena bila Europska komisija zbog toga što je dozvolila da se naziv teran može navesti kao sorta vinove loze na etiketi vina proizvedenih u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Slovenija je, podsjetimo, prije ulaska Hrvatske u EU zaštitila slovenski teran zaštićenom oznakom izvornosti koja vrijedi za cijelu EU, a Komisija je četiri godine od hrvatskog ulaska u EU pokušavala pomoći da se pronađe zajedničko rješenje, na što Slovenija nije pristajala.

Na kraju je Komisija 2017. donijela delegiranu uredbu koja dopušta da se naziv teran može koristiti i na hrvatskim buteljama uz oznaku izvornosti “Hrvatska Istra”. Delegirana uredba primijenjena je i retroaktivno, od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., s obzirom da se teran tradicionalno proizvodi i u Hrvatskoj. No, Slovenija je zbog tog akta uvrijeđeno tužila Komisiju Općem sudu EU u Luksemburgu, tvrdeći među ostalim da retroaktivnost krši načelo pravne sigurnosti i legitimna očekivanja slovenskih proizvođača vina, koji su, proizlazi iz slovenske argumentacije, očekivali da Hrvati nakon ulaska u EU neće moći nastaviti tradiciju s teranom. Sud je danas presudio da slovenska tužba nema osnove i da se odbacuje.

Za Opći sud je, naime, bilo ključno ispitati ima li Komisijina uredba neki bitan nedostatak zbog te retroaktivne primjene. I zaljučeno je da nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close