Slovenija i Hrvatska žele zajedno po milijune iz EU

Autor: Suzana Varošanec , 03. listopad 2017. u 13:56
Foto: Thinkstock

Agencije dviju zemalja u akciji uključivanja u projekte prekogranične suradnje.

Sve slovenske i hrvatske energetske agencije, konkretnije njih ukupno 12, na listi svojih prioriteta za predstojeće razdoblje imaju i jedan zajednički cilj – to je suradnja, i on je konkretiziran po novome i kroz zajednički nastup i to kroz slučaj zahtjeva koji zajednički potpisuju prema nadležnim tijelima. Trenutno iščekuju što će im odgovoriti službena Ljubljena, Zagreb i Bruxelles.

Otvorili su, naime, jedno ključno pitanje u svojoj inicijativi da im se omogući zajedničko djelovanje na projektima jer to između ostalog donosi financijske uštede koje premašuju i 30%. Inicijativa prema vlastima vezana je uz produbljivanje i okrupnjavanje suradnje na projektima održivog korištenja energije na europskoj i nacionalnim razinama, a izražava je zahtjev prema hrvatskoj i slovenskoj Vladi te Europskoj komisiji da projekti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti dobiju više prostora u programu Prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Pitanje glasi: zar nije to ujedno prirodni i prvi instrument koji EU nudi, za razliku od nacionalnih i regionalnih programa? Njihov je zahtjev reakcija na problem koji već duže traje: suradnja u okviru navedenog programa pod svojevrsnom je blokadom, što se ogleda i kroz prizmu da je zadnji natječaj raspisan isključivo za projekte iz područja turizma i kulturne baštine. Posljedica je to čini se klasičnog propusta na koji oni i ukazuju, a kako se nagađa do njega je došlo zbog manjka informiranosti i znanja od strane resora zaduženih za EU projekte te energetsku učinkovitost i OIE. Naime, riječ o temi koja je izrazita agenda Komisije, s očekivanim reflektiranjem i na programe prekogranične suradnje, zbog čega čelnici 7 slovenskih i 5 hrvatskih energetskih agencija kako doznajemo i očekuju da će greška ‘u koracima’ biti ispravljena kroz osmišljavanje nove komponentne programa za prekograničnu suradnju. Očekivanja su i usmjerena i prema Komisiji s ciljem kako bi prepoznala problematiku i najvjerojatnije kroz Europsku investicijsku banku stavila na raspolaganje tehničku pomoć u vidu 10 milijuna eura koja sredstva bi se koristila za pripremu tehničke dokumentacije, idejnih rješenja i financijskih analiza. Za to navodno može poslužiti i Fond Elena koji je namijenjen za regionalne projekte u EU.

 

30 posto

uštede na projektima ostvarila bi suradnja slovenskih i hrvatskih agencija

U potkontekstu ove inicijative, osim što je dijametralno suprotna recentnim političkim razmiricama između Slovenije i Hrvatske, nalazi se zajednički interes za suradnjom na konkretnim programa, u prilog čega govori i podatak da su do sada zajednički proveli investicijske projekte u vrijednosti od 200 milijuna eura. Pritom su razvijene spoznaje i stručna znanja koju danas čini hvale vrijedna baza od 120 eksperata za navedena područje, što je ujedno najveća stvorena vrijednost.

Pod ovu inicijativu potpisuje se i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske REGEA, jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi: naime, osigurala je više od 400 mil. kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu projekata, dok je ukupna vrijednost njezinih do sada realiziranih projekata blizu milijardu kuna. Ravnatelj REGEA-e Julije Domac, inače još od 2013. predsjednik FEDARENE, krovnog Europskog udruženja regija i energetskih agencija, u pogledu zajedničkog zahtjeva ističe specifičnu dimenziju kroz poruku koju šalje 100% slovenskih i hrvatskih agencija.

“Mislim da je to rijedak slučaj da se okupi svi sudionici, što potkrepljuje ozbiljnost i kapacitet naše inicijative”, kaže Domac dodajući da “ako Hrvati i Slovenci žele aktivno raditi na ovim projektima zajedno, onda je Program prekogranične suradnje prirodni i prvi instrument EU”.

Kako je njihovo pismo nedavno upućeno, posve razumljivo je da reakcija još nije stigla.

Domac najavljuje i kako će to biti tema razgovora i s potpredsjednikom EK Marošem Šefčovičem koji predsjedava Političkim odborom EU Sporazuma gradonačelnika. Pozitivnom razvoju bi trebala pridonijeti i činjenica da je REGEA ugovorni partner Komisije za razdoblje od sljedeće tri godine u području edukacije u ime EK energetskih agencija u sklopu programa “ManagEnergy”. U Uniji djeluje ukupno 471 energetska agencija na investicijskim projektima vrijednim milijardu eura godišnje, a REGEA je posao na podizanju njihovih kapaciteta dobila u konkurenciji s velikim konzultantskim kućama.

 

1 milijarda kuna

vrijednost kroz REGEA-u realiziranih projeketa

“Posao radimo vrlo uspješno, a ako možemo savjetovati EK nema razloga da ne bismo bili prisutni u našoj prekograničnoj suradnji sa slovenskim partnerima. Sada je trenutak da iskoristimo znanje koje posjedujemo kao i mogućnosti EU financiranja i suradnje koje su nam na raspolaganju”, kaže Domac.

U zahtjevu se inače izražava potpora europskoj tranziciji čiste energije i modernizaciji gospodarstva EU na temelju održive energije. Budući da je većina agencija osnovana u okviru programa EU Intelligent Energy Europe i mnoge su aktivni članovi FEDARENE, kako navode, pozvani su aktivno pridonositi ovom važnom procesu. Energetske agencije su po svojoj prirodi orijentirane na provedbu projekata i usmjerene na investicije i stvaranje novih vrijednosti, pa tako predlažu i da se ovi programi usredotoče na ulaganja i budu usmjereni na praktičnu implementaciju što je više moguće nakon što su kapaciteti izgrađeni.     

Komentirajte prvi

New Report

Close