Slovenci već krenuli u akciju lobiranja kod sudaca

Autor: Sandra Veljković/VL , 23. kolovoz 2018. u 22:00
Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara/REUTERS

Europski sud počeo sastavljati sudsko vijeće za odluku o granični sporu.

Europski sud na kojem je Slovenija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke oko granice počeo je sastavljati sudsko vijeće koja će se baviti tužbom, doznajemo iz diplomatskih izvora iz Bruxellesa i Luxembourga.

Prema njima, Slovenija, odnosno njezini predstavnici iz ministarstava pravosuđa i vanjskih poslova, u razgovorima s raznim osobama sa suda uspjeli su doznati imena troje ili četvero mogućih sudaca te su odmah kod njih započeli s kontaktima i lobiranjem za svoje ciljeve.

Datum početka postupka u Luxembourgu nije još određen, tek se provode pripremne radnje, no kad postupak jednom krene, sudsko će vijeće od najvjerojatnije pet članova, donijeti odluku jesu li nadležni za tužbu te, odluče li da jesu, krši li Hrvatska europske zakone. U skladu s tim, službenom Zagrebu još ništa nije dostavljeno pa u odnosu na Hrvatsku postupak još nije pokrenut. Europski sud, jedna od institucija Suda Europske unije, čini po jedan sudac iz svake zemlje članice te 11 nezavisnih odvjetnika.

Sudsko vijeće na pojedinačnim slučajevima čine najčešće trojica ili petorica sudaca.  Ako sudsko vijeće to zatraži, neovisni odvjetnik može dati svoje mišljenje o određenom slučaju, no ono je neobvezujuće. Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u posljednji tren, u prosincu, propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanja protokola o granici čiji su sadržaj o koji su dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusila na sedam sastanaka.

Hrvatska i dalje inzistira na dogovoru, što je mogućnost koju nudi i Arbitražni sporazum koji Slovenija i dalje podržava, a tako glasi i poruka Europske komisije, koja je odbila podržati slovensku tužbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close