Slovenci svojataju čak i slavonski kulen

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 05. listopad 2017. u 10:14
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Ni sa slavonskim kulenom i varaždinskim zeljem nije kraj, sad se dogovaramo o istarskom medu i maslinovu ulju, jer smo opet u problemima.

Varaždinsko zelje i Slavonski kulen/Slavonski kulin nova su dva zaštićena hrvatska proizvoda u EU, od ukupno 17, najnovija je jednoglasna “presuda” EK.

No poznavatelji prilika znaju da se sve to moglo odigrati i brže i sretnije za hrvatske proizvođače i institucije koje godinama rade na njihovoj zaštiti da se u igru mačke i miša, kao i s teranom, istarskim pršutom, prošekom… nisu upleli Slovenci. Zadovoljni, ali… – Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođačima i želim im puno uspjeha u promociji tih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima – priopćio je ministar Tomislav Tolušić.

No je li moglo i bolje? Dok su isticali kako kranjska kobasa pripada Kranju, Slovencima slavonski kulen, čini se, uopće nije dvojben. Slavonski kulen tako ćemo prema odluci EK s njima dijeliti još pet godina, a kranjsku 15. Slavonski kulen bit će upisan kao naš u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla EU, ali se slovenskim Celjskim mesninama u idućih pet godina od datuma stupanja uredbe na snagu dopušta da proizvod koji nije u skladu s hrvatskom specifikacijom (ZOZP) i dalje zovu slavonskim imenom. U slučaju kranjske je pak obrnuto. I Slovencima odlično Pretka varaždinskog zelja – varaždinski kupus – još 1994. upisali smo pak na službeni popis starih čuvanih sorti RH, a od našeg ulaska u EU 2013. i na sortnu listu Unije. No i Slovenci su tvrdili da je njihova lokalna sorta odlična za kiseljenje i skladištenje, pa su ga oni u travnju 2012. upisali na svoju sortnu listu kao Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3.

Zadnja je presuda EK tako da smo mi “vlasnici” varaždinskog zelja i smijemo ga upisati u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla EU, dok se za sjemenje i proizvode od kupusa izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama, bez vremenskog ograničenja, dopušta korištenje naziva sorata Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku. Istarski pršut smo “bratski” podijelili iako ni danas nije jasno rade li Slovenci svoj, a morali bi po specifikaciji – od hrvatskih svinja. I teran nam je prisjeo, a sudeći prema dosadašnjoj tradiciji, Slovencima bi na tapetu uskoro mogao biti i slavonski med, lička janjetina, a možda i zagorski mlinci.

Dobrosusjedski odnosi dobri su, čini se, samo po pitanju istarskog meda, koji bismo zajedno zaštitili, no već kod istarskog ekstradjevičanskog maslinova ulja opet lete koplja. 

Komentari (4)
Pogledajte sve


cija je kranjska kobasica?

od onoga tko je kupi u trgovini

cija je kranjska kobasica?

Slovenke obožavaju kulenovu seku i znaju se poslužiti. Divne su.

New Report

Close