Slovenci pomoću crowdfundinga i kriptovaluta grade vile na otoku Krku

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2017. u 08:01
Foto: Borna Filić / Pixsell

Slovenski Auresco institut gradi prve dvije od pet vila, koje planira iznajmljivati. Dovršetak gradnje očekuje se u svibnju iduće godine.

Na otoku Krku grade se prve vile namijenjene iznajmljivanju čija je izgradnja financirana crowdfundingom. Xaurum Gamma prvi je građevinski te prvi turistički projekt u Hrvatskoj koji je iskoristio grupno financiranje kao način prikupljanja kapitala.

I dok se hrvatski građevinari i poduzetnici u turizmu pitaju kako to izvesti, jer crowdfunding je u Hrvatskoj i dalje u mnogim slučajevima u sivoj zoni, projekt na Krku realizirao je slovenski Auresco institut iz Ljubljane, koji u Hrvatskoj posluje preko tvrtke "Gama gradnje" i koji najavljuje da će, kad budu dovršene u svibnju 2018,, svih šest vila staviti na upravljanje Gamma Trustu sa sjedištem u Lihtenštajnu. Zato kapital ni nije prikupljao u Hrvatskoj već u inozemstvu. Auresco institut financijski je to obavio kroz initial coin offering (ICO).

Uz svoju postojeću kriptovalutu XAUR, kroz ovaj je ICO izdao novu kriptovalutu XGM (kratica od Xaurum Gamma) te tako  prikupio 2,06 milijuna eura kapitala. Osim suvlasništva u vilama u okviru Xaurum Gamma projekta na Krku, slovenski Auresco se kroz ICO obvezao cijeli projekt pretvoriti u "prvu kripto ulicu na svijetu". Jakob Kapus iz Auresca pojašnjava da to znači da će sve vile biti upisane na njihov Blockchain. Svaka će imati zasebnu adresu na njemu te će investitori moći pratiti sve transakcije iznajmljivanja tih vila.

Usto, na Blockchain će zapisati i automobile, plovila, katering usluge, dostave dronom i ostalu imovinu i usluge, uključujući usluge čišćenja i održavanja, a koje će iznajmljivati i prodavati turistima. "Primjer je to ekonomije u realnom vremenu, gdje investitori mogu u svakom trenutku vidjeti što se događa s projektom", kaže. Uz dvije vile koje se upravo grade, a što se putem weba može pratiti kroz javni videonadzor, Auresco na Krku već iznajmljuje jednu vilu.

Kapus kaže da se u njoj usluge, koristeći njihovu aplikaciju, mogu platiti i fiat valutama i njihovom kriptovalutom XAUR-om, a čim na burzama izlistaju i XGM, omogućit će plačanje i na taj način. Kao i sve spomenuto, tako je i poslovni model na kojem se cijeli projekt temelji neuobičajen. Polovica dobiti od vila ide u širenje Xaurum Gamma projekta, a polovica Aurescovoj matici Xaurumu koji izdaje XAUR. Inače, XAUR je lani izgubio na vrijednosti 99 posto. No, Kapus kaže da nitko nije izgubio vrijednost. "Xaurum je tada proveo RICO (Rebirth Initial Coinage Offer), kad smo migrirali s neovisnog PoS Blockchaina na Etherium, pri čemu smo svaki XAU pretvorili u 8000 XAUR-a", zaključuje Kapus.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koje je ovo pranje love ovo je strašno

Napisale ste cijeli recept/ kako uzeti novac od investitora …zamračiti ga….a onda vrijednost – zaštititi
od samih ulagača…na način pretvaranja kapitala u opipljiv ulagački fond….koji po uzoru na d.d.
ima udjele ….u kriptovrijednosti ………! ..

Negdje je prekinuti lanac sreće……. a gdje ? Tamo gdje opipljivo ulaganje , ostaje…a vizualno
se pretvara u novi lanac….

Ja bih to zabranila. A naročito osnivanje fondova u zonama Lihtenštajna…..i sličnih off shore
područja..

New Report

Close