Slovenci najavljuju tužbu protiv Hrvatske, osjećaju se izigranima

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2014. u 12:31
Karl Erjavec i Jadranka Kosor. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavecje kazao da će Slovenija pokrenuti spor protiv Hrvatske ako bi se pokazalo da hrvatske sudske presude mogu biti izvršene i u Sloveniji, dodavši da to ipak nije moguće, prenosi Tportal.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec je kazao da će Slovenija pokrenuti spor protiv Hrvatske ako bi se pokazalo da hrvatske sudske presude mogu biti izvršene i u Sloveniji, dodavši da to ipak nije moguće, prenosi Tportal.

Kazao je da je njegova dužnost Vladi Slovenije predložiti takvu akciju protiv Hrvatske ako ne bude druge opcije. Prema riječima ministra Erjavca odnosi između dvije zemlje nisu više tako prijateljski i na osoboj razini. 'Osjećamo se izigranima novim tumačenjem memoranduma', kazao je Erjavec.  

Erjavec za otvaranje rasprave pred arbitražnim sudom

Slovenija će predložiti da postupak pred arbitražnim sudom koji treba odrediti granicu s Hrvatskom postane javan, najavio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da će njegovo ministarstvo u vladi uskoro pokrenuti inicijativu po kojoj će usmena rasprava, do koje bi po predviđanjima uskoro trebalo doći na arbitražnom sudu, postati javna. Prema sadašnjem arbitražnom postupku svi postupci i procedure pred arbitražom do izricanja pravorijeka su povjerljivi, odnosno tajni i zatvoreni za javnost.

O mogućnosti da se postupci otvore za javnost sada se pregovara s Hrvatskom, koja se s tom inicijativom načelno slaže, a da se to realizira trebalo bi promijeniti postojeći arbitražni sporazum, naveo je Erjavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close