Slovaci kupili TN Jasenak HOC-a Bjelolasica za 4,5 mil. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 14. siječanj 2021. u 22:00
Stečaj nekada atraktivnog zimovališta sportaša mogao biti dovršen u sljedećih pola godine/LUKA STANZL/PIXSELL

Imovina se godinama prodavala u stečaju koji vodi TS Zagreb klasičnim prikupljanjem pisanih ponuda.

U tržišnoj utakmici okončana je kupoprodaja najvrjednijeg dijela imovine stečajnog dužnika HOC Bjelolasica, Turističkog naselja Jasenak I, tako da je stranom investitoru kao najboljem ponuđaču za oko 15% procijenjene vrijednosti na početku stečaja pripao dio smještajnih kapaciteta, centralni objekt koji je izgorio te sportski objekti.

Imovina se godinama prodavala u stečaju koji vodi TS Zagreb klasičnim prikupljanjem pisanih ponuda, no na lanjskom 21. natječaju pojavili su se prvi službeni interesenti te je ‘pobijedila’ najbolja ponuda slovačke tvrtke Bioelektro Energy vrijedna 4,578 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin podsjeća da je nakon odbijene žalbe drugog ponuđača kao neosnovane odlukom Visokog trgovačkog suda potvrđeno prvostupanjsko rješenje i – stvar je riješena.

Najveća vrijednost jest da je imovina u cijelosti vlasništvo HOC-a, kao dobar mamac dovela je do rezultata tek u vrijeme pandemije. Međutim, presudila je cijena, odnosno investitor koji je shvatio koliko je imovina atraktivna.

Time se stečaj nekad atraktivnog subjekta i po zimskim priprema hrvatskih športaša dodatno ističe te bi prema upravitelju mogao biti dovršen u sljedećih pola godine.

Nakon što je rješenje o dosudi Slovacima postalo pravomoćno, on očekuje donošenje sudskog zaključka o predaji u posjed. To bi značilo da će se uskoro obaviti primopredaja prodane imovine te stupanje kupca u njezin posjed, što je očito interes vlasnika o kojem ovise daljnji potezi.

“U ovoj fazi potrebno je izraditi prijedlog za diobu kupovnine, iz koje bi se namirivali razlučni vjerovnici, no bit će moguće provesti i djelomično namirenje neosiguranih vjerovnika drugog višeg isplatnog reda”, kaže Đuričin te ističe kako su radnici u cijelosti namireni.

Prema najavama slovačke tvrtke, predstojeće aktivnosti na revitalizaciji imovine podrazumijevaju brzo angažiranje projektanta, no ostaje vidjeti hoće li to biti projekt obnove sadržaja koje je HOC imao prije stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close