Sljedećih 20 godina ‘Tuđman’ će grijati Slovenci

Autor: Darko Bičak , 06. ožujak 2020. u 08:04
Resalta je napravila kompletnu rekonstrukciju najveće kotlovnice u ZL F. Tuđman, naveo je direktor hrvatske podružnice Denis Nikola Kulišić/ BORIS ŠČITAR/PIX

Projekt na zagrebačkom aerodromu vrijedan je devet milijuna kuna, a onaj u šibenskoj metalurškoj tvrtki 264 tisuće eura.

Hrvatska podružnica slovenske tvrtke Resalta će u narednih 20 godina isporučivati toplinske energiju Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, a koja je u koncesiji većinski francuskog konzorcija Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ).

Radi se o projektu teškom devet milijuna kuna kojim će se poboljšati energetska učinkovitost na najvećem hrvatskom aerodromu.

Kako ističe Denis Nikola Kulišić, direktor Resalte Hrvatska, sukladno ugovoru Resalta prodaje toplinsku energiju aerodromu, pruža usluge upravljanja i održavanje sistema za proizvodnju toplinske energije, kao i 24/7 servisnu službu.

“Resalta je napravila kompletnu rekonstrukciju najveće kotlovnice na aerodromu. Da bi se riješio problem zastarjelosti sistema i pouzdanosti proizvodnje topline, demontirana su tri postojeća kotla snage 2,3 MW i instalirana dva nova na prirodni plin, oba snage po 4,2 MW, kao i jedan plamenik 6 MW za plin i lož ulje. Ugrađen je i novi sistem regulacije, kao i sve prateće strojarske i elektro instalacije, te u potpunosti saniran objekt kotlovnice”, kazao je Kulišić.

Dodaje da 20-godišnji ugovor obuhvaća garancije za kotlove i prateću opremu, kao i redovno servisiranje i interventno održavanje sistema za proizvodnju i isporuku toplinske energije.

“Jedina obveza klijenta je mjesečna uplati za utrošenu toplinsku energiju. Dugoročna isporuka toplinske energije je jedna od naših najvažnijih usluga jer klijenti sve više razumiju prednosti “outsourcanja” energetskih usluga”, naglašava Kulišić.

Novi terminal zagrebačke zračne luke je otvoren 2017., a lani je kroz njega prošlo 3,45 milijuna putnika te 13 tisuća tona tereta.

Iz MZLZ-a su već prije najavili da ozbiljno planiraju proširenje kapaciteta Tuđmana s postojećih pet milijuna putnika na osam milijuna, a iz Resalte ističu da su oni spremni i za to proširenje.

Resalta je u Hrvatskoj angažirana na još dva značajna industrijska projekta. Radi se o Impol TLM-u u Šibeniku gdje je ugovor potpisan krajem prošle godine, a radovi će biti završeni do sredine ovog mjeseca. Radi se o projektu visokoučinkovite rasvjete pri čemu je zamijenjeno 560 postojećih lampi s 395 novih LED svjetiljki.

Ugovor s TLM-om je potpisan na pet godina, a vrijednost investicije je 264 tisuće eura. Drugi projekt vezan je uz Harburg Freudenberger Belišće (HFB) Croatia gdje Resalta već 2. godinu upravlja s kotlovnicom na biomasu i tako ostvaruje projekt zelene energije i učinkovitog grijanja za potrebe HFB i još sedam drugih manjih tvrtki u poslovnoj zoni Belišće.

Radi se o instalaciji sustava na biomasu snage 3 MW + 1,8 MW, a prvi rezultati pokazuju da HFB ostvaruje 30 posto ušteda na grijanju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za te novce su mogli kupiti fotonaponske ćelije i početi grijati i hladiti besplatno.

New Report

Close