Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Slijedi još jača borba za očuvanje profitabilnosti

Očekujemo pad investicija privatnog sektora kao posljedicu ubrzanog dizanja kamatnih stopa centralnih banaka.
Dragutin Kamenski
15. prosinac 2022. u 22:00
Dragutin Kamenski/Davorin Visnjic/PIXSELL

Kako se kraj godine bliži, u Kamgradu možemo reći da i ovu izazovnu godinu uspješno privodimo kraju. Nakon rekordne 2021. ipak je slijedio pad prihoda, ali i profitabilnosti što smo, s obzirom na stanje na tržištu, uvidjeli već i tijekom godine.

U narednoj godini očekujemo još veću borbu za očuvanje profitabilnosti. Stanje na tržištu materijala, iako se donekle smirilo, nikako nije poželjno te i dalje uočavamo i očekujemo značajne fluktuacije cijena. Zbog njih je investitorima teško odrediti očekivani iznos investicije pa će fiksiranje istih biti prioritet, što za građevinare znači potrebu za većim radnim kapitalom.

Također, pitanje dobavljivosti samih materijala ostaje velik problem. Očekujemo pad investicija privatnog sektora kao posljedicu ubrzanog dizanja kamatnih stopa centralnih banaka, koje su se odlučile agresivno boriti s rastućom inflacijom. Prema očekivanjima analitičara, ovakav tempo dizanja stopa gurnut će ekonomiju u recesiju. Nadamo se da za hrvatsko gospodarstvo neće biti destruktivna i dugotrajna kao i ona iz 2008. godine.

Na kraju ostaje dobro poznat problem pronalaska radne snage. Povrh toga, vidimo i veliku fluktuaciju radne snage na tržištu te dodatne napore stavljamo i na zadovoljstvo zaposlenika.

Kako predviđanja ekonomista i analitičara nisu optimistična, ipak se nadamo da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen pozitivno odraziti na domaće gospodarstvo. Nadamo se i smirivanju stanja u Ukrajini te normalizaciji lanaca opskrbe, što bi trebalo imati stabilizacijski i deflatorni učinak na cijene materijala. Vjerujemo da će i cjelovita obnova Zagreba i Banije konačno dobiti pravi zamah što će donekle anulirati eventualni pad investicija privatnog sektora.

Iako je Vlada dosad donijela dva zaključka prema kojima se upućuju javni naručitelji da priznaju rast cijena, oni i dalje nisu niti jasni ni obveznim, pa se s javnim naručiteljima gubi dragocjeno vrijeme oko tumačenja istih, a ne polućuju se gotovo nikakvi rezultati. Jasan zakonodavni okvir ubrzao bi proces, pojednostavnio planiranje i poslovanje te pridonio bržoj apsorpciji europskih sredstava.

New Report

Close