Slavonski gradovi očekuju akciju policije i USKOK-a

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2012. u 22:00

Konzorcij Strabag & Saubermacher očekuje odštetu zbog raskida ugovora nakon što gradovi nisu dobili suglasnost za gradnju

To je zločin u kojem je više sudionika, podnešene su dvije kaznene prijave i očekuje se od policije i USKOK-a da odrade posao! Iznio je svoje mišljenje Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka, odbacivši da postoji prijetnja gradskim financijama povodom izvršenja odluke pariške arbitraže, uz uvjet da bude potvrđena u Hrvatskoj. Po njoj Osijek i još četiri istočnoslavonska grada – Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir trebali bi isplatiti 50 milijuna kuna odštete zajednici ponuditelja austrijskog konzorcija Strabag & Saubermacher.

Spor je među njima nastao prije četiri godine zbog raskida ugovora za gradnju regionalnog odlagališta otpada istočne Slavonije u općini Antunovec.Gradovi su od ugovorena posla odustali nakon što Ministarstvo zaštite okoliša nije izdalo potrebnu suglasnost za gradnju zbog nezakonitosti projekta. “Osječko-baranjska županija u tome nije sudjelovala”, rekao nam je župan Vladimir Šišljagić (HDSSB), dodavši da se treba uključiti USKOK. Prema Šišljagiću, represivni aparat mora utvrditi što se događalo s tim projektom u posljednjih desetak godna. Kako je kazao, odgovore treba tražiti u tadašnjim gradskim upravama, koncesionarevoj tvrtki i resornom ministarstvu. Austrijski konzorcij je na javnom natječaju dobio koncesiju u trajanju 25 godina za gradnju tog regionalnog deponija. Zbog ekonomičnosti zbrinjavanja otpada tadašnji gradonačelnici preuzeli su obvezu izvršenja ugovora. Potpisnik je s druge strane bila projektna tvrtka ZIPOS koju je konzorcij osnovao u Hrvatskoj za realizaciju projekta. Za slučaj nemogućnosti izvršenja ugovora ugovorena je odgovornost ZIOS-a, javne ustanove koju su osnovali gradovi i koja je raspisala natječaj.

Udružili snage za pravnu bitku

Postoje još četiri neriješena spora
Pet gradova na čelu sa Osijekom zajednički poduzimaju potrebne mjere kako bi se obranili od cijelog slučaja, rekao nam je Bubalo. Objasnio je da ih zastupa osječki odvjetnik Damir Zagoršćak, te je za detalje uputio na njega. Naime, Zagoršćak je napravio pravnu analizu i navodno postoje još četiri neriješena spora. Detaljno je o tome izvijestio gradske uprave navodeći da je neobično što je za spor između dvije domaće tvrtke ugovorena međunarodna arbitraže. Na pismeni upit nismo dobili njegov odgovor do zaključenja broja.

Komentirajte prvi

New Report

Close