Skupština Petrokemije bez kvoruma, nova za 2 tjedna

Autor: Jadranka Dozan , 15. listopad 2018. u 22:01
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Je li kompletiranje suglasnosti regulatora za tržišno natjecanje jedini razlog odgode, brzo će se znati.

Za ovaj ponedjeljak sazvana Glavna skupština Petrokemije nije održana zbog nedostatka kvoruma, priopćili su iz kutinske kompanije.

S obzirom na njezinu vlasničku strukturu, jasno je da je za odgodu "kriv" izostanak glasova države koja putem CERP-a drži 80 posto dionica. Sve što se trebalo jučer usvojiti naći će se na dnevnom redu pričuvnog termina skupštine 31. listopada, i to, kako naglašavaju iz Petrokemije "s istim dnevnim redom i istim prijedlogom odluka". To znači da će se za dva tjedna odlučivati o već u rujnu predloženim izmjenama statuta, sastava NO te odluke o povećanju temeljnog kapitala.

Prije 12 dana, pak, bila je odgođena i sjednica Uprave i Nadzornog odbora na kojoj se trebalo raspravljati o provedbi postupka dokapitalizacije i alokaciji novih dionica. U međuvremenu nije najavljen novi termin sjednice za raspravu tih točaka, ali je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat za gostovanja na Hrvatskom radiju rekao da se NO sastaje "u ponedjeljak" (jučer) nakon čega očekuje i predstavljanje odluka.

Iz Uprave Petrokemije predvođene Đurom Popijačem u jučerašnjem su priopćenju ustvrdili kako se "sve aktivnosti Uprave i NO-a vezane za proces dokapitalizacije odvijaju prema predviđenim procedurama, a trenutno se očekuju konačna mišljenja regulatornih tijela za područje tržišnog natjecanja Europske komisije i iz zemalja regije". Je li kompletiranje tih suglasnosti jedini razlog odgađanja skupštine za kraj mjeseca, teško je reći.

Ministar Horvat kaže kako se trenutno "finaliziraju uvjeti za objavu javnog poziva za dokapitalizaciju", što uključuje i intenzivnu komunikaciju s Bruxellesom. A hoće li svi akteri trenutno zainteresirani za Petrokemiju to i potvrditi uplatama, vidjet će se kad ih se pozove na uplatu, kaže. Kao najizgledniji akteri otprije slove Prvo Plinarsko društvo (PPD) i Ina (koji bi potraživanja pretvorili u kapital) te dio mirovinskih fondova, a od javnih/državnih poduzeća računa se s Janafom i vjerojatno HEP-om koji je trenutno, po nalogu Vlade, i jedini opskrbljivač Petrokemije plinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close