Skup HAZU-a o ulasku reforme pravosuđa u treću godinu

Autor: Suzana Varošanec , 06. prosinac 2005. u 02:00

ZAGREB – U kalendaru događaja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sljedeći ponedjeljak, 12. prosinca 2005., predviđen je za znanstveno-stručnu raspravu stateškog dokumenta kojim Vlada provodi reformu pravosuđa. Kako Poslovni dnevnik doznaje, HAZU intenzivira organizacijske pripreme za Okrugli stol o Strategiji reforme pravosudnog sustava na kojem očekuje sljedećeg tjedna velik broj sudionika. Pozvani su, uz pravne znanstvenike i razne asocijacije, predstavnici sudbene vlasti, Vlade i Sabora te predsjednik države Stjepan Mesića. Uvodničari će biti profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu – Mihajlo Dika i Davor Krapac, a organizirator je Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava kojem predsjedava akademik Jakša Barbić.
S obzirom na to da 2005. nije bilo ni približno sličnog testiranja tijeka reforme koja ulazi u treću godinu, riječ je o najvećem okupljanju svih predstavnika državne vlasti i pravne znanosti. To će biti jedinstvena prilika da se, po svemu sudeći, čuju i ocjene svih relevatnih čimbenika vlasti i znanosti glede dosadašnjih učinika reforme pravosuđa. HAZU inače prvi put inicira raspravu o strategiji reforme pravosuđa koju je lani Vlada lani usvojila na čelu s obećanjem da će 2007. rad sudbene vlasti biti efikasan, odnosno da tada više neće biti predmeta u radu koji su stariji od tri godine što je standard EU i slično. U kontekstu dosadašnjih Vladinih postignuća na reformiranju pravosuđa poput sređivanja gruntovnica, kako se neslužbeno čuje, HAZU kani tom znanstveno-stručno raspravom i preporukama poduprijeti daljnji reformski proces koji je odlučujući za napredovanje Hrvatske prema članstvu u EU. Pozivi su adresirani prema obnašateljima ključnih funkcija u sudbenoj vlasti – predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, predsjedniku Visokoga trgovačkog suda Miroslavu Blaževiću te čelnicima svih visokih sudova kao i predsjednicima županijskih sudova.
Očekuje se sudjelovanje glavnoga državnog odvjetnika i čelnika županijskog tužiteljstva. Skupu bi se trebala obratiti i ministrica pravosuđa.

Komentirajte prvi

New Report

Close