Škrgatić: ‘Treba nam Zakon o radu koji će omogućiti veću fleksibilizaciju’

Autor: Josipa Ban , 03. svibanj 2023. u 22:00
Irena Weber (HUP) ministru Piletiću poručila je da Vlada mora osvijestiti važnost poduzetništva jer su oni ti koji otvaraju radna mjesta/S. Midžor/PIXSELL

Poslodavci ministru rada iznijeli kakve politike očekuju na tržištu rada.

Hrvatska je zemlja bez ljudi, upozorio je Igor Škrgatić, predsjednik HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika, na radnom ručku s ministrom rada Marinom Piletićem.

Taj problem koji ostavlja brojne posljedice, a među najvažnijima nedostatak radne snage, rekao je Škrgatić treba pravilno adresirati te raditi na politikama koje će voditi njegovom rješavanju.

Vlada, dakle, mora promišljati i djelovati u smjeru zadržavanja onih koji su ostali, ali i vraćanju onih koji su otišli.

Stiže imigracijska strategija
Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, poručila je ministru da Vlada mora osvijestiti važnost poduzetništva jer su upravo oni ti koji otvaraju radna mjesta, pune proračun i stvaraju dodanu vrijednost.

Najbolji način zadržavanja radnika je povećanjem plaća, a za veće plaće, ponavlja Weber, potrebno je porezno rasterećenje. Ono će, kao što je poznato, biti provedeno sljedeće godine, ta ga iz HUP-a pozdravljaju, no traže i promjenu drugih politika.

U svom djelu izlaganja na HUP-ovom druženju, na kojem je ove godine tema bilo tržište rada, ministar rada trebao je dati pregled politika koje država provodi da bi popravila nezavidnu poziciju u kojoj se poduzetnici trenutačno nalaze. Iz svega što je tijekom 20-minutnog govora ministar rekao, ispada da vladajući nemaju mnogo konkretnih politika, osim mjera aktivne politike zapošljavanja.

200

tisuća dozvola za strane radnike trebalo bi biti izdano ove godine

Primjerice, veliki priljev strane radne snage traži i određene imigracijske politike. A takve Hrvatska još nema. Piletić najavljuje da će prva imigracijska strategija, za čije je donošenje zaduženo Ministarstvo unutarnjih poslova, biti donesena do kraja godine.

U međuvremenu u “domaju” je samo prošle godine uselilo 124 tisuće stranih radnika (toliko je radnih dozvola izdano), a očekuje se da ta brojka ove godine doseći 200 tisuća. Također, među stranim je radnicima sve više “egzotičnih” nacija, upozorio je Škrgatić, poput Nepalaca, Pakistanaca, Indijaca, Uzbekistanaca…”koje treba integrirati u društvo, a mi na taj proces nismo spremni”.

Također, poslodavci bi, iznosi Škrgatić, i novi Zakon o radu. “U Hrvatskoj je mnogo neiskorištene radne snage te smo po statistici rekorderi po neaktivnom stanovništvu. Nezainteresiranost za rad je dio našeg mentaliteta i posljedica rentijerstva, a s druge strane i posljedica demografskih trendova i stanja na tržištu rada.

Da bi se to promijenilo, moramo promijeniti Zakon o radu te omogućiti veću fleksibilizaciju i za poslodavce i za radnike”, poručuje Škrgatić dodajući da izmjene i dopune ZOR-a koje su početkom ove godine stupile na snagu nisu zadovoljile očekivanja poslodavaca.

Još ništa od novog ZOR-a
Piletić odgovara da je plan i dogovor da će se ići u izradu novog ZOR-a, no to nije realno barem narednih godinu dana.

“Budući da su izmjene stupile na snagu početkom godine i da tek slijedi izrada podzakonskih akata i pravilnika nužnih za provedbu ZOR-a, nije realno da krenemo u izradu novog zakona dok to sve ne donesemo”, kaže ministar rada napomenuvši da bi to trebalo biti do sredine sljedeće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close