Škole moraju u većoj mjeri biti prilagođene učeniku

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2016. u 22:01
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Hrvatska udruga poslodavaca podržala predložene izmjene u obrazovnom sustavu.

Hrvatska udruga poslodavaca na ovotjednom je predstavljanju kurikularne reforme organiziranom u njezinim prostorima dala podršku tom reformskom projektu uz poruku da je cjelovita reforma sustava obrazovanja jedna od najvažnijih reformi.

“U današnjem kompetitivnom okruženju kvaliteta radne snage, poznavanje novih tehnologija, sposobnost učenja i stjecanja novih znanja i vještina, njezina kreativnost, inovativnost, poduzetnički duh i analitičnost imaju izravan utjecaj na konkurentnost pojedinih tvrtki. Kvaliteta i kompetentnost radne snage imaju utjecaj i na konkurentnost čitavog gospodarstva. Mi se, nažalost, nalazimo u situaciji gdje usprkos krcatom Zavodu za zapošljavanje poslodavci iz raznih industrija muku muče s pronalaženjem kadrova koji imaju znanja i vještine koje su njima potrebne.

Razlog tome je neusklađenost sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada. Potrebna je promjena cjelokupnog sustava obrazovanja – osnovnoškolskog, srednjoškolskog ali i visokog obrazovanja kao i uvođenje sustavnog cjeloživotnog obrazovanja”, poručio je u uvodnom izlaganju glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Sadržaj kurikularne reforme predstavio je voditelj ekspertne skupine koja je radila na njezinoj pripremi Boris Jokić. Kao jednu od najznačajnijih novina koju donosi ova reforma istaknuo je novi, fleksibilniji pristup obrazovanju.

“Kurikularna reforma istodobno donosi kontinuitet i uvodi promjene u sustav obrazovanja kako bi on postao moderniji i bolji. Njome želimo postići da naše škole budu u većoj mjeri prilagođene učeniku, da ga rasterete nepotrebnih i nepraktičnih znanja, a da ga istodobno u većoj mjeri pripreme za život i rad. Učenike trebamo naučiti kritičkom razmišljanju, rješavanju problema i donošenju odluka”, istaknuo je Boris Jokić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close