Skok vrijednosti lijekova ‘napumpao’ hrvatski izvoz u Rusiju

Autor: Marija Brnić , 23. veljača 2024. u 07:00
Vrijednost EU izvoza u Rusiju smanjila se za 61 posto u razdoblju od veljače 2022. /Shutterstock

Uoči godišnjice Unija pripremila i 13. paket sankcija.

Uoči druge obljetnice napada Rusije na Ukrajinu, koji se obilježava sutra, u subotu 24. veljače, članice Europske unije dogovorile su i trinaesti paket sankcija Putinovoj agresorskoj državi.

Sankcije idu dalje, jer su nakon smrti ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog SAD najavile nove mjere. Za Uniju je rezultat dosadašnjih sankcija smanjenje i izvoza i uvoza, te promjena njegove strukture.

38

tisuća Rusa lani je stiglo na odmor u Hrvatsku dok ih je u godini prije eskalacije rata bilo više od 800 tisuća

Slabljenje ruske valute
Vrijednost izvoza u Rusiju smanjila se za 61 posto u razdoblju od veljače 2022. godine, dok se uvoz iz Rusije smanjio za 82 posto. Prema najnovijim Eurostatovim podacima, udio Rusije u uvozu iz zemalja izvan EU-a smanjio se s 9,5 posto u veljači 2022. godine na 1,9 posto u prosincu 2023., dok se udio u izvozu izvan EU-a u istom razdoblju smanjio s 3,8% na 1,4%. A dok se europski izvoz u Rusiju smanjio u odnosu na predratna vremena, hrvatski se izvoz povećao, i to značajno.

Naime, godinu prije invazije na Ukrajinu, u Rusiju su hrvatske tvrtke izvezle roba vrijednosti 204 milijuna eura, u 2022. on je pao na 182 milijuna, dok je u jedanaest mjeseci prošle godine bio vrijedan 209 milijuna eura.

Robe koje se plasira u Rusiju uglavnom nisu obuhvaćene sankcijama, ali je tijekom tog vremena vrijednost izvoza lijekova i farmaceutskih proizvoda najviše rasla, te oni uvelike premašuju polovicu ukupnog izvoza, oko 60 posto. Tomu zapravo pridonose riječki JGL i koprivnički Belupo.

Značajniji su izvozni proizvodi koje se plasira u Rusiju i dalje kreme za brijanje, te hula-hop čarape i grudnjaci. A za razliku od EU, zahvaljujući sankcijama, konačno je lani, prema obrađenim podacima DZS-a za jedanaest mjeseci, bez prosinca, u trgovinskim odnosima s Rusijom ostvaren i suficit.

No, poslovanje hrvatskih tvrtki, kao i gospodarstvenika iz drugih članica EU, otežano je na ruskom tržištu osim zbog sankcija Zapada i protusankcija Ruske Federacije, i zbog slabljenja ruske valute, te suspenzije Sporazuma između Hrvatske i Rusije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Uspješno poslovanje, kažu upućeni, jedino ne šteti farmaceutima, koji su sve prijavljeni kao ruske tvrtke, te im suspenzija Sporazuma ne šteti.

Malo upita za Rusiju

‘Nema puno upita vezano za poslovanje s Rusijom, poduzeća se prilagođavaju novim uvjetima i traže alternativna tržišta’, kaže Suzana Knežević iz Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK.

Nabavljali i aluminij
Kad je o uvozu riječ, sankcije su dovele do toga da je njegova vrijednost spala na rekordno nisku razinu, na 56 milijuna eura. U odnosu na godinu ranije, to je smanjenje za 88%. Kao i kod drugih u EU, to je uglavnom rezultat embarga na uvoz nafte. Iz Rusije se nabavljao i aluminij, no da su se kroz dvije godine gospodarstvenici koji su imali veze s ruskim tržištem uglavnom prilagodili novim okolnostima potvrđuju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“S obzirom na obujam sankcija koje su trenutačno na snazi između EU i Rusije i na smanjene vrijednosti robne razmjene nema puno upita vezano za poslovanje s Rusijom, poduzeća se prilagođavaju novim uvjetima i traže alternativna tržišta”, ističe Suzana Knežević iz Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK.

Statistike ni na razini EU, pa ni kod nas, ne daju i jasan pregled prolaze li i kuda sankcionirane robe nekim drugim kanalima. Osim u vanjsko-trgovinskim odnosima, rat u Ukrajini i odnos prema Rusiji ostavio je vidljiv trag i na turističkim rezultatima.

U godini prije rata Hrvatsku je posjetilo 145,5 tisuća ruskih turista, koji su inače poželjni kod domaćih hoteljera i ugostitelja i slove kao dobri gosti i potrošači. Tada su ostvarili više od 800 tisuća noćenja, dok ih je lani u Hrvatsku na odmor stiglo manje od 38 tisuća sa zabilježenih oko 200 tisuća noćenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close