Sklopljena predstečajna nagodba za Puljanku d.d.

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2015. u 17:45
Maloprodajna mreža Puljanke danas broji 59 objekata/Thinkstock

Maloprodajna mreža Puljanke danas broji 59 objekata, najvećim dijelom na području grada Pule.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u ponedjeljak je odobreno sklapanje predstečajne nagodbe između trgovačke kuće Puljanka d.d. i vjerovnika sukladno Planu financijskog restrukturiranja prihvaćenom na ročištu u srpnju 2014.

Sklapanjem predstečajne nagodbe završen je proces započet blokadom računa tvrtke u kolovozu 2013., tada pod upravljanjem dijela bivših dioničara tvrtke. U međuvremenu je u travnju 2014.  Puljanka doživjela promjenu vlasničke strukture kada je zagrebačka tvrtka CCS d.o.o. preuzela 51% dionica i postala najveći pojedinačni vlasnik dionica. Prema Sudskom registru osnivači CCS-a su dva državljana Slovačke, Marek Zvara i Jaroslav Ružička i državljanin RH Predrag Đorđević. Promjenom vlasničke strukture, nadzornog odbora i uspostavljanjem nove upravljačke strukture tijekom 2014. , izvijestili su danas iz Puljanke, uslijedio je niz strateških i operativnih odluka, s naglaskom na mjere restrukturiranja.

Provedeni procesi i odluke rezultirali su normalizacijom poslovanja tvrtke, smanjenjem operativnog gubitka kompanije te zaustavljanjem pada prometa i rastom prodaje. Uspješnost provedenih odluka, tvrde, bila je vidljiva već i tijekom 2014. kada je operativni gubitak smanjen 77% u odnosu na 2013. U prva dva mjeseca 2015. Puljanka je ostvarila 11% viši prihod od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su troškovi u istom razdoblju niži 11%, što je dovelo do smanjenja operativnog gubitka od 55% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Postignuti rezultati ishod su poslovne strategije na kojoj temeljimo optimistične najave za naredno razdoblje. Sklapanje predstečajne nagodbe još je jedan, rekao bih ključan, korak u procesu normalizacije poslovanja. Puljanka danas ima jasnu poslovnu viziju i strategiju kojom želimo vratiti ugled i osigurati dugoročan poslovni uspjeh. Kao jedna od najstarijih, a ujedno i najvećih trgovačkih kuća u Istri, želimo biti partner domaćim proizvođačima koji će kupcima nuditi svoje najkvalitetnije proizvode upravo na policama Puljanke." – kaže Predrag Đorđević, predsjednik nadzornog odbora Puljanke. Maloprodajna mreža Puljanke danas broji 59 objekata, najvećim dijelom na području grada Pule, ali i u prigradskim naseljima, općinama, istarskim turističkim kampovima i naseljima te gradovima Vodnjanu, Rovinju i Balama.

Jedna od ključnih strateških smjernica razvoja tvrtke u narednom razdoblju je otvaranje novih poslovnica na odabranim lokacijama diljem Istre, najavljuje Đorđević. Puljanka je u fokusu javnosti bila i u siječnju 2015. kada je sestrinska tvrtka Brionka, najveći pekar u Istri, objavila kako prekida isporuku kruha i pekarskih proizvoda radi nepodmirivanja dugova. Ta je vijest bila posebno znakovita radi isprepletenih (su)vlasničkih odnosa u Brionki i Puljanki između vlasnika riječkog Novog lista Alberta  Faggiana te Korada Soldatića, Dragana Stojkovskog, Mladena i Velimira Anića i Predraga Đorđevića, koji je, prema financijskom izvješću Puljanke za 2013., u kolovozu te godine preko svoje nekretninske tvrtke CCS postao strateški partner koji kontrolira 51,05 posto Puljanke. U zahtjevu Puljanke za predstečajnu nagodbu tražbine vjerovnika iznosile su 412 milijuna kuna. U mozaiku ispletenom oko Puljanke pozornost privlači i podatak o ulozi države koja u Puljanki, tako stoji u izvješću za 2013., ima 26,64 posto udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close