Sječka samo onima koji mogu startati još ove godine

Autor: Marija Brnić , 13. veljača 2019. u 22:01
Čelnik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić/Tomislav Miletić/PIXSELL

Do 28. veljače natječaj Hrvatskih šuma za prodaju 265.000 tona drvne sječke preostale nakon raskida 20 ugovora s tvrtkama koje nisu ispunile dogovorene uvjete iz ranijih godina. Novi uvjet je I viša iskorištenost postrojenja.

Hrvatske šume otvorile su natječaj za prodaju 265 tisuća tona drvne sječke koliko je ostalo raspoloživo nakon nedavnog raskida ugovora s 20 tvrtki koje nisu ispunile ugovorene obveze.

Glavni razlog za raskid višegodišnjih ugovora zbog kojih su se Hrvatske šume bile odlučile za takav potez bio je neishođenje uporabnih dozvola za svoja kogeneracijska postrojenja, čak i nakon što se izlazilo u susret produljenje roka.

Novi natječaj za prodaju sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne energije uvodi, pak, i dodatna postroženja, što su bili i zahtjevi strukovnih udruženja, kako bi se pravednije raspodjeljivalo sirovinu. Postavlja se kao uvjet visoka ukupna godišnja učinkovitost postrojenja, koja mora biti viša od 60 posto. Visina iskorištenosti kogeneracije je i jedan od sedam kriterija koji donosi najviše bodova na natječaju, uz stupanj razvoja postrojenja.

Nove ugovore Hrvatske šume sklopit će s onim tvrtkama koje će dokazati da njihova kogeneracijska postrojenja mogu započeti s radom najkasnije do kraja 2019. Osim što će tvrtke morati dokazati kako će koristiti otpadnu toplinu, bodovat će se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije, a prednost će dobiti postrojenja koja traži manji postotak sirovine.

Promjene se iz natječaja vide i u utvrđivanju cijene, koje će biti varijabilne, utvrđene temeljem podataka Eurostata i ovisit će o kretanjima na tržištu, odnosno Indeksu cijene drvne sječke. U Hrvatskom drvnom klasteru i Crobiomu u natječaju Hrvatskih šuma, koji je otvoren do 28. veljače, vide nastavak uvođenja reda čime se otvara i prostor da biomasa ima istaknuto mjesto među obnovljivim izvorima energije. Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, smatra da je sada vrijeme i da se nastavi komunikacija razini Ministarstva energetike, HERA-e i HROTE-a u cilju uvođenja reda u raspodjeli kvota.

Komentirajte prvi

New Report

Close