Sjećate li se Borisa Mikšića? Evo kako će njegov doprinos produžiti životni vijek Pelješkog mosta za sljedećih 130 godina

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2021. u 12:41
Foto: Press

Hrvatsko–američki poduzetnik ponosan je što je njegova patentirana tehnologija korištena na ovom povijesnom projektu povezivanja dvaju dijelova Hrvatske. “Naša MCI® tehnologija koristi se na najvećim građevinskim projektima diljem svijeta.

Svjetski poznata, patentirana MCI® tehnologija Cortec® korporacije, u vlasništvu Borisa Mikšića, aplicirana  je na Pelješkom mostu sa svrhom produljenja trajanja konstrukcije i povećanja sigurnosti samog mosta. MCI® tehnologija zaštite armirano-betonskih konstrukcija, najbolja tehnologija ove vrste u svijetu, sada je korištena na jednom od najvećih hrvatskih projekata, izgradnje Pelješkog mosta. Ova tehnologija osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade i primjenjuje se u cijelom svijetu pri gradnji i sanaciji nepoznatijih svjetskih građevina kao što su Empire State Building u New Yorku, Burj Khalifa u Dubaiju te je korištena za sanaciju Pentagona poslije terorističkih napada 11. rujna.

Pelješki most uvršten je među najzahtjevnije mostove na svijetu – ne samo po složenosti gradnje nego i po složenom dizajnu. Jedan je od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih projekata u Europi. Posebna je pozornost posvećena zaštiti od korozije s obzirom da se most nalazi u visoko korozivnom morskom okruženju. Za uspješnost projekta bilo je potrebno ispuniti ključne kriterije  kao što su stabilnost, trajnost, ekonomičnost i mirno uključivanje u krajolik.

Cortec-ov proizvod MCI® 2018  specificiran je na ovom projektu tijekom faze projektiranja kao impregnacija s dodanim organskim inhibitorom i svojstvom migracije, koji dodatno pomaže u zaštiti od štetnih učinaka korozije, čime se ujedno produžuje i životni vijek mosta. MCI® 2018 je impregnacija za beton na bazi silana koja sadrži migrirajuće inhibitore korozije, osiguravajući time vodoodbojnost i dodatnu zaštitu. Zatvara površinske pore, sprječava prodor klorida, smanjuje karbonizaciju i štiti od prodora kiše nošene vjetrom. MCI®-2018 je certificiran prema EN 1504-2 koja ukazuje na usklađenost sa standardima zdravlja, sigurnosti i zaštite okoliša za proizvode koji se prodaju unutar Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Cortec®  korporacija spada u  najveće  svjetske igrače na tržištu zaštite od korozije. Zadnjih par godina intenzivno širi svoj utjecaj u Europi sa Hrvatskom kao centralnom točkom proizvodnje i logističkih kapaciteta. Vlasnik Cortec-a, Boris Mikšić kaže da mu je sve veće ulaganje u Hrvatsku odličan poslovni potez.  „Hrvatska je jako dobro pozicionirana te nam naši proizvodni i logistički centri diljem Hrvatske  omogućuju brzu i efikasnu otpremu robe po cijeloj Europi i šire. Sada iz Hrvatske opskrbljujemo naše kupce po cijelom svijetu.

Nedavno smo udvostručili investicije u Hrvatskoj i otvorili nova tržišta. Osim u EU izvozimo u Rusiju, Kinu i Indoneziju. Slijedeće godine čeka nas nova faza širenja kapaciteta jer nam prodaja ide odlično.“

Hrvatsko–američki poduzetnik ponosan je što je njegova patentirana tehnologija korištena na ovom povijesnom projektu povezivanja dvaju dijelova Hrvatske. “Naša MCI® tehnologija koristi se na najvećim građevinskim projektima diljem svijeta. Više od četrdeset godina svog života posvetio sam razvoju novih, ekološki sigurnih rješenja za zaštitu od korozije. Svjedočiti njihovoj primjeni na ovoj monumentalnoj konstrukciji mosta u mojoj domovini uistinu je poseban osjećaj. Hrvatska je prošla kroz teška vremena, vidjeti kako napreduje i razvija se veliko je zadovoljstvo. S projektom Pelješkog mosta napravljen je ogroman iskorak u pogledu infrastrukture i  infrastrukturnog razvoja Hrvatske. To je veliki korak naprijed za sve nas.“

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo Boris,bravo Cortec,bravo Hrvatska! To je to! Idemo dalje!

Bravo Boris,bravo Coetec,bravo Hrvatska! To je to! Idemo dalje!

New Report

Close