Četiri nova bolesnika u Hrvatskoj: ‘Zaraženih će biti više, ali ne trebamo se bojati ove bolesti kao pošasti’

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2020. u 09:15
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

U pripremi su nove mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa.

“Od sinoć imamo 4 nova bolesnika. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s dosad zaraženima, jedan je uvezen”, rekao je ministar Beroš na presici Stožera Civilne zaštite. Epidemija u Hrvatskoj još nije dosegnula vrhunac, zaraženih će biti više, ali nadam se da će uskoro početi jenjavati. Trebamo biti oprezni, ali ne bojati se ove bolesti kao pošasti. Izbjegavajte javna okupljanja, poručio je ministar Beroš.

“Situacija se komplicira, ali to je očekivano. Još nema slobodne cirkulacije virusa. Ako se to dogodi, odgovorit ćemo na tu ugrozu novim mjerama. Naš zdravstveni sustrav ima dovoljno kapaciteta da pruži bolesnima adekvatnu pomoć”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisji HRT-a ‘U mreži Prvog’.

Oboljeli imaju blagu kliničku sliku u velikoj većini slučajeva, to treba reći i smanjiti paniku, dodaje Beroš, koji kaže i da je izvjesno da će broj oboljelih porasti.

“Većina europskih zemalja ima stav da škole ne treba zatvarati ako nema lokalne transmisije. Na području Istarske županije bila je drugačija situacija, veliki je broj Talijana dolazio i smatrali smo da je to bilo optimalno, zatvoriti škole… Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvom, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola”, rekao je ministar zdravstva.

Na pitanje oko toga koliko bi ljudi u Hrvatskoj moglo biti zaraženo koronavirusom, Beroš odgovara: “U ovom trenutku u Kini kad se komparira broj stanovnika i broj slučajeva, dolazimo do promila, 0,006 posto je broj oboljelih u Kini. U Italiji je 0,025. Ako vučemo tu nekakve korelacije s Hrvatskom, očekujemo sličan broj u postocima oboljelih u Republici Hrvatskoj. Da li će to biti tisuću, dvije, irelevantno je, ali bitno je reći da će najmanje 80 posto njih biti blažeg oblika.”

Danas se u 9 sati održava redovna press konferencija Nacionalnog stožera stožera. Nakon toga, članovi stožera idu na sastanak u Vladu kod premijera Andreja Plenkovića.

Kako neslužbeno doznaje N1, u pripremi su nove mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close