Širokopojasni internet za ‘bijela’ područja, 270,5 mil. kn bespovratno

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2020. u 21:59
Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, potpisala šest ugovora za projekte u nekoliko županijaROBERT ANIĆ/PIXSELL

Pokrenuli smo put jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a preduvjet je jaka širokopojasna infrastruktura, tj. njeni kapaciteti za daljnju digitalizaciju javne uprave i gospodarstva.

Ugovori o dodjeli bespovratnih 270,5 milijuna kuna iz EU fondova u okviru poziva “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”, potpisani su u petak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Potpisano je šest ugovora za razvoj širokopojasne infrastrukture na području nekoliko hrvatskih županija. A1 Hrvatska potpisala je ugovor za plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u gradu Solinu vrijedan 7,5 milijuna kuna, za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u Ivanić-Gradu (36 milijuna kuna) te za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Kaštela (51,5 milijun). Potpisan je i ugovor za razvoj širokopojasne infrastrukture u Gospiću, Otočcu i Općini Plitvička jezera od 75 milijuna kuna, za općine Sukošan, Galovac, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja vrijedan 35,7 milijuna kuna te za općinu Donja Voća od 64,5 milijuna kuna.

“Pokrenuli smo put jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a preduvjet je jaka širokopojasna infrastruktura, tj. njeni kapaciteti za daljnju digitalizaciju javne uprave i gospodarstva. Na taj način radimo digitalnu transformaciju, ali i jačamo gospodarski razvoj u ruralnim dijelovima, koji nemaju dovoljan komercijalni interes za daljnja ulaganja”, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Projekti će se, navela je, financirati po različitim investicijskim modelima, s tim da je ukupna vrijednost šest projekata gotovo 500 milijuna kuna, a 270,5 milijuna su bespovratnih iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close