Sindikati: Vlade od početka krize na zaposlenicima uštedjele 14 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 14:26
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata ustvrdili je da su vlade od početka krize na zaposlenicima u državnim i javnim službama uštedjele 14 milijardi kuna uz ocjenu da je ova vlada do sada najnesposobnija i najneučinkovitija.

 Predstavnici Matice hrvatskih sindikata ustvrdili je da su vlade od početka krize na zaposlenicima u državnim i javnim službama uštedjele 14 milijardi kuna uz ocjenu da je ova vlada do sada najnesposobnija i najneučinkovitija.

Četrnaest milijardi je ogroman novac, to je šest peljeških mostova, od 2009. godine oteli su nam deset milijardi kuna, a četiri smo se dragovoljno odrekli kako bismo olakšali položaj nezaposlenih i pomogli sačuvati radna mjesta koja su bila ugrožena, rekao je predsjednik Matice Vilim Ribić na konferenciji za novinare u ponedjeljak u povodu treće obljetnice mandata Vlade Kukuriku koalicije.

Pad plaća zaposlenika u postotcima višestruko je veći u odnosu pad BDP-a u razdoblju od početka 2012. do sredine 2014. godine, rekao je, dodajući kako ova vlada vjerojatno nije najgora, već je to ona lopovska koja je pokrala Hrvatsku, ali je sadržajno najneučinkovitija.

"To su piloti koji nas voze u avionu, a ne znaju ga voziti", ustvrdio je Ribić na konferenciji za medije održanoj u dvorani sindikalnog doma prigodno okićenoj crnim i sivim balonima, kako je rekao, u skladu sa stanjem u državi i društvu.

Ribić je optužio aktualnu vlast za napuštanje socijaldemokratskih vrijednosti i bespogovornu podložnost inozemnom financijskom kapitalu te licemjernim ocijenio mjere rezanja i štednje koje su zapravo otimanje od zaposlenika. Pogrešnom ekonomskom politikom smanjili su agregatnu potražnju i zamrznuli zemlju što je dovelo do gospodarskog debakla uz nepodnošljivu nezaposlenost i drastično rušenje životnog standarda, istaknuo je Ribić.

Naciju su doveli u stanje mentalne apatije i depresije uz iseljavanje desetaka tisuća mladih ljudi iz zemlje i dovela do produbljenje demografske rupe. Vlada nije razradila nacionalni plan razduživanja stanovništva, a porezno nisu zahvatili najimućnije i privilegirane, rastaču tradicionalne hrvatske institucije i jačaju pravnu nesigurnost, naveo je.

Ribić uzroke tome vidi i u nepripremljenosti pri preuzimanju vlasti posebice triju, kako ih je nazvao, "blefera bivših ministara Jovanovića, Čačića i Linića", neoliberalnoj ideologiji u ljušturi socijaldemokracije, nepoštivanje demokratskih standarda, nesposobnosti okupljanja dobronamjernih snaga u društvu i u bahatosti.

Zamoljen za komentar tvrdnji da nisu dali sve od sebe da bi zaštitili zaposlenike, Ribić je rekao kako je to potpuno ispravno mišljenje građana, ali da sindikati "mogu ratovati koliko im je vojska spremna" te da mogu ići u prosvjede ako su za to spremni njihovi članovi.

Na upit za komentar Vladinog plana da će državni zaposlenici morati u mirovinu čim steknu sve uvjete, Ribić je rekao da je ta mjera također u funkciji rezanja, a ne štednje.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je socijaldemokratska vlada zaposlenicima otela devet od ukupno 14 milijardi kuna. Hrvatska je godinama zamrznuta na istom mjestu, rekao je te dodao da je aktualna vlast nastavila trendove prethodne i da su najviše zakinuti stariji nastavnici i učitelji.

Unatoč visokim kvalifikacijama plaće su im najviše smanjene, od dolaska "kukuriku koalicije" 12 do 18 posto, puno više nego što je pad BDP-a od tri posto, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Govoreći o teškom položaju medicinskih sestara, predsjednica njihovog sindikata Ankica Prašnjak kazala je da one rade 365 dana u godini te da ih nedostaje oko 12.000 u sustavu; da su najopterećenije u intenzivnoj skrbi, a na odjelima dolazi jedna na 30 pacijenata. Od 2009. primanja su im pala između trećine i četvrtine. Pitamo se gdje su učinci takve politike, kazala je Prašnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close