Sindikati u Vladi: ‘Želimo nametnuti vrijednost kolektivnog pregovaranja

Autor: Ana Blašković , 13. listopad 2020. u 22:00
Čelnici sindikata na sastanku u Banskim dvorima/PATRIK MACEK/PIXSELL

Resorni ministar Josip Aladrović rekao je da se razgovaralo o minimalnoj plaći što je obaveza do 31. listopada iduće godine.

U Banskim dvorima je jučer održan sastanak Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem s predstavnicima sindikata oko izmjena Zakona o radu koji je ponovno demonstrirao oštru liniju demarkacije stavova.

Dok se Vlada, na poziv poslodavaca, poziva na jačanje konkurentnosti zemlje pogođene pandemijom koronavirusa, sindikati se boje da će se rošadama na vjetrometini naći radnici.

Resorni ministar Josip Aladrović rekao je da se razgovaralo o minimalnoj plaći što je obaveza do 31. listopada uoči iduće godine, regulaciji rada nedjeljom te ostalim temama, od mjera za očuvanje radnih mjesta do radnopravnih odnosa.

“Postoje teme oko kojih se bitno razilazimo u mišljenjima, poput pitanja rada na određeno i neodređeno, no bitan je dijalog svih socijalnih partnera da napravimo akt za konkurentnije gospodarstvo”, rekao je Aladrović.

“Naglašavamo da se u Hrvatskoj prečesto mijenjaju zakoni. HUP kad god ima potrebe za promjenama u radnom zakonodavstvu, izbjegava kolektivno pregovaranje, okreće se prema vladama i u pravilu vlade prihvaćaju inicijative i pokušavaju nametnuti pregovore oko izmjena zakona o radu. Isto je i sad”, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata RH Mladen Novosel.

“Dovoljan je povod pandemija, da je teško regulirati rad od kuće i onda mijenjamo zakon. Treba promijeniti smjer reguliranja poslodavaca i radnika onako kako to rade zemlje zapadne Europe i nordijske zemlje – kolektivnim ugovorima”, kaže.

“Očekujemo da Zakon o radu bude okvir, a da kroz kolektivne ugovore budemo brži, prilagodljiviji za svake promjene. Jedino se u Sloveniji od susjednih zemalja nije krenulo u izmjenu Zakona o radu jer su oni davno prihvatili vrijednosti kolektivnog pregovaranja. To želimo nametnuti u Hrvatskoj i sigurni smo da može pridonijeti većoj produktivnosti, da radnici ne idu van, da imaju motiv vratiti se”, rekao je Novosel.

Komentirajte prvi

New Report

Close