Sindikati puni ideja, istresli čak 19 prijedloga rasterećenja rada

Autor: Jadranka Dozan , 08. kolovoz 2019. u 22:00
Porezni poticaji za zaposlenike do 25 i 30 godina predmet su prijepora/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Iz prijedloga SSSH čini se da nisu opterećeni fiskalnim učincima, daleko premašuju prelaze fiskalne kapacitete.

Planirano porezno rasterećenje rada Ministarstvo financija zasad je u okviru javne rasprave preciziralo samo izmjene pravilnika za neoporezive primitke, dok se prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojima će se detaljno propisati okvir poticajnih mjera za mlade (do 25 i 30 godina) tek očekuju.

Ako je suditi prema prvim reakcijama na promjene pravilnika o porezu na dohodak, kao i dan-dva prije objavljen obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona, porezni zahvati u tom području izazivaju velik interes i djeluju prilično nadahnjujuće. Tako je, primjerice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske istresao čak 19 (protu)prijedloga. Za početak, osnovni odbitak u SSSH bi povećali s 3800 na 4370 kuna jer, kažu, to je 60% medijana plaće koji bi trebao biti i nova minimalna plaća izražena u bruto iznosu.

Vratili bi tri stope poreza na dohodak, i to 12% na iznos do 17.500 kuna, 24% do 30.000 te 40% na iznose iznad 30.000 kuna. Pojačali bi i porezne olakšice za djecu povećanjem koeficijenata: za prvo dijete s 0,7 na 1, za drugo s 1 na 1,3, a za treće dijete s 1,4 na 1,70. Većina ostalih točaka vezana je uz neoporezive primitke. Tako SSSH predlaže da se neoporezivi dio za prehranu radnika odredi na 30 kuna po radnom danu (isključivo kada radnik radi), a u pogledu smještaja i prehrane za sezonske radnike, zagovaraju neoporezivanje u svim gospodarskim djelatnostima, za sve radnike.

Povećali bi i neoporezive dnevnice te terenske i dodatke za otežane uvjete rada, neoporezive naknade za odvojeni život, za otpremnine, potpore za novorođenčad i darove za djecu, potpore zbog invalidnosti radnika, jubilarne nagrade….

Među ostalim, uveli bi i neoporezivi iznos popusta na kupnju roba i usluga poduzeća za njegove radnike. O fiskalnim učincima svih tih ideja u sindikatu ne govore, ali posve je izvjesno da daleko premašuju ono što u ministarstvu financija procjenjuju fiskalno priuštivim.  Ostali komentari u tom su smislu, čini se, prizemljeniji i realniji.  Izmjene zakona vezane uz porezne poticaje za mlade zaposlenike više sudionika rasprave smatra "diskriminirajućim za veliki dio građana RH", pa i prijedlozi uglavnom preferiraju jednostavnije i učinkovitije povećanje neoporezive osnovice i/ili smanjenje stope poreza na dohodak.

Komentirajte prvi

New Report

Close