Sindikati počeli prikupljati potpise za referendum protiv “outsourcinga”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2014. u 12:25
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv “‘outsourcinga”.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv "'outsourcinga".

Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv "outsourcinga".

"Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti", poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana.

"Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje", kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja "kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati".

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se na primjeru "outsourcinga" pokazuje ideologija neoliberalizma, kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice.

Zapitao se zašto se "outsouucing" uvodi bez kalkulacija o njegovoj isplativosti, a "antologijskom glupošću" nazvao je navodnu izjavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, koju su prenijeli mediji, da je odluku o "outsourcingu" Vlada donijela iako nije izračunala je li uopće isplativa.

Ribić je kazao kako se nakon toga može zaključiti i da je netko drugi umjesto Vlade donio takvu odluku, upitavši tko to onda upravlja zemljenom, Vlada ili "strani faktori koji nameću rješenja koja proizlaze iz ideologije neoliberalizma".

"Ideja je rasturiti javni sektor i javne službe", poručio je i istaknuo kako su sindikati prepreka tome.

Sindikati iz javnog sektora drže da je Vladina odluku o "outsourcingu" neosnovnih djelatnosti u tom sektoru, u kojem radi 26.500 zaposlenika, "avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna prema sindikatima".

Na jutrošnjem početku prikupljanja potpisa na Jelačićevu trgu okupilo se više sindikalnih čelnika koji su organizirali akciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close