Sindikati hoće poreze na imovinu, dohodak od kapitala te na kamate

Autor: Marija Brnić , 15. ožujak 2011. u 22:00

Sindikalisti traže da se potiče reinvestiranje kapitala, te zapošljavanje s liste HZZ-a na kratki rok uz minimalac

Umjesto neoliberalnog modela, Hrvatska svoj razvoj mora temeljiti na nordijskom modelu društva, koji podrazumijeva da se ne živi od imovine, nego od rada. Polazno je to načelo zahtjeva što su ga pod nazivom “Nova slika Hrvatske“ zajednički pripremile sindikalne središnjice i jučer najavile kako će 128 konkretnih mjera koje traže od Vlade i političkih stranaka službeno predstaviti na idućoj sjednici GSV-a.

Udariti po bankama
Sukladno osnovnoj ideji nordijskog modela i prebacivanja tereta s rada na kapital, sindikati tako traže izmjene poreznog sustava. To prije svega znači smanjenje opterećenja na bruto plaće, odnosno smanjenje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a ta razlika nadoknadila bi se drastičnim oporezivanjem imovine i dohotka od kapitala. To uključuje, uz oporezivanje kapitalne dobiti i dividendi, i uvođenje poreza na naslijeđe, po takozvanom američkom modelu, te snažnije oporezivanje plaća bogatih. Drugim riječima, traže povrat četvrte porezne stope za plaće iznad 30 tisuća kuna, za koje bi opterećenje bilo veće od 50 posto. Veći teret sindikati traže da država stavi i na banke. Njima bi se, pak, uvelo oporezivanje prihoda od kamata po modelu koji je ranije predlagao SDP. No, zahtjev u tom dijelu podrazumijeva i razbijanje bankarskih oligopola. Traži se, dakle, ograničavanje tržišnih udjela banaka.

Povećati minimalce
S druge strane, sindikati predlažu i manje poreze za sav kapital koji se reinvestira u proizvodnju, a na tragu inicijative velikih tvrtki okupljenih oko Agrokora “Radom iz krize”, traže i uvođenje i poticanje nordijskog sustava volontiranja, tj. zapošljavanja ljudi s liste HZZ-a na kratki rok uz minimalnu plaću na koju nema davanja državi. No, i za same minimalne plaće traže novi način izračuna u smislu njezina povećanja, te znatno strože mjere za borbu protiv sive ekonomije. Novost je i zahtjev za potpunim ukidanjem povlaštenih mirovina, što je radikalniji korak od onoga koji bi Vlada trebala povući ovaj tjedan smanjenjem tih mirovina.

Prijedlozi

Hitne mjere
Jače kažnjavati neisplatu plaća i nelikvidnost, smanjenje kamata, poticanje potrošnje destimuliranjem štednje i rasterećenjem plaća, propagiranje kupnje hrvatskih proizvoda

Rezanje
Reducirati bespovratne potpore poljoprivredi i slično, postupno smanjiti i ukinuti subvencije i potpore svima, te im kontrolirati korištenje i učinke

Reforme
Redefinirati ulogu HNB-a, reforma HGK, Zavoda za statistiku, Inspektorata te Ustavnog suda

Komentari (1)
Pogledajte sve

Smanjenje doprinosa na zdravstveno i mirovinsko ?
A da zatvorimo bolnice i škole ?
Novi porezi krpati će postojeće rupe u tim sustavima koje su sve veće, a da ni ne ulazimo u 20 milijardi kuna manjka u postojećem proračunu !
Sindikati okupljaju zaposlene na državnoj sisi i “podrazumjevaju” kako privatni sektor treba NJIMA osigurati plaću.

New Report

Close