Sindikat želi da državni službenici godišnje dobiju 5000 kuna za hranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2019. u 14:17
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Sindikat smatra da bi ponovnim uvođenjem toga prava, koje je bilo ugovoreno kolektivnim ugovorima iz 1996., 1998. i 2000. godine, Vlada u znatnoj mjeri poboljšala materijalni položaj državnih službenika i namještenika.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je u četvrtak ponovno uvođenje dodatka za prehranu za državne službenike i namještenike u iznosu od od 5000 kuna godišnje.

Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, kojim je u neoporezive naknade uvrštena i novčana paušalna naknada za podmirivanje troškova prehrane radnika do 5000 kuna godišnje, stvoreni su preduvjeti za ponovno uvođenje dodatka za prehranu, odnosno stalnog dodatka u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji se prestao isplaćivati jednostranom odlukom koalicijske Vlade Ivice Račana, ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat smatra da bi ponovnim uvođenjem toga prava, koje je bilo ugovoreno kolektivnim ugovorima iz 1996., 1998. i 2000. godine, Vlada u znatnoj mjeri poboljšala materijalni položaj državnih službenika i namještenika, naročito onih čije se plaće kreću u rasponu nižem od iznosa minimalne plaće (3000 kuna) i neznatno većem od 4000 kuna.

Stoga predlaže da se u Kolektivni ugovor ugradi odredba da službenik i namještenik ima pravo na paušalnu naknadu za podmirenje troškova prehrane od 5000 kuna godišnje, koja bi se isplaćivala u jednakim mjesečnim iznosima.

Komentari (4)
Pogledajte sve

sindikati bi tribali tražiti da državni službenici uđi u Ustav…da im se prava zaštite ustavom…

Romel, 29.08.2019. u 21:55
Romel, 29.08.2019. u 21:55
uvođenje dodatka za prehranu za državne službenike i namještenike u iznosu od od 5000 kuna
[/quote]

Puna podrška sindikatima.Državni službenici su hrvatsko blago.
Predlažem da se dodatakna prehranu primjeni i na njihove bračne drugove (sadašnje i bivše) , djecu ,roditelje i unuke.

Na prvi zahtjev odmah 20% otpustit, i to članove sindikata!

Zasto samo hranu? Ja mislim da trebaju traziti i sluzbene automobile te vikendice na moru plus placeno skijanje i beneficirani rad, nerad, bolovanje i mirovinu beneficiranu.

New Report

Close