Sindikat RIZ-Odašiljača traži ostavku ravnatelja DUUDI-ja Mladena Pejnovića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2014. u 12:42
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Iz DUUDI-ja su poručili su da se neće preko medija prepucavati sa sindikatom i čelnicima RIZ Odašiljača jer njihov način komuniciranja nije primjeren civiliziranom dijalogu.

Oko 150 radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo je danas pred Banskim dvorima zatraživši ostavku ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića, kojeg su optužili da obmanjuje javnost u vezi problematike RIZ-a, a od premijera Zorana Milanovića zatražili su da omogući radnicima otkup RIZ-ovih dionica po povoljnijim uvjetima.

Noseći transparente "Elektro šok iz Maksimirske šume – lex Mladen Pejnović" i "DUUDI i Vlado RH, ne uništavajte izvoznu tvornicu RIZ, vratite nam dionice i novce", prosvjednici su glasnim trubljenjem i zviždanjem zahtijevali realizaciju programa radničkog dioničarstva (ESOP), odnosno otkupa cijelog državnog portfelja od 64 posto i rješavanje navodnog duga države prema tvrtki u iznosu od 103 milijuna kuna.

Glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske u RIZ-u i članica Radničkog vijeća Marina Glokević optužila je Pejnovića da lažima obmanjuje javnost i protivi se da se radnicima RIZ-a omogući radničko dioničarstvo.

"Tražimo od premijera Milanovića da prekine golgotu radnika RIZ-a i da nam omogući otkup dionica po povoljnijim uvjetima, kako bi i dalje bili uspješna tvrtka u svijetu", kazala je. Ocijenila je neistinitom Pejnovićevu izjavu da su radnici RIZ-a već bili većinski vlasnici tvrtke, ali su prodali svoje dionice.

Također je ustvrdila da država nije dokapitalizirala RIZ sa 88 milijuna kuna. "To je laž i spin Radimira Čačića. Tih 88 milijuna kuna je temeljni kapital RIZ-a koji nije bio prikazan u pretvorbi i bio je blokiran na računima u SAD-u, a država je postala većinskim vlasnikom temeljem rješenja o pretvorbi", rekla je Glokević.

Ustvrdila je kako Pejnović laže da je država dobila sve sudske procese u vezi potraživanja RIZ-a od 103 milijuna kuna. Optužila ga je da je 6. veljače prošle godine na sjednici Upravnog vijeća AUDI-a opstruirao mogućnost da se u RIZ-u pokrene model radničkog dioničarstva.

Savjetnik Uprave RIZ-a Milić Bijelić optužio je pak državu da želi opljačkati dionice i novac RIZ Odašiljača, ustvrdivši kako je RIZ u pretvorbi opljačkan za milijardu kuna, a u posljednjih pet godina za još stotinu milijuna kuna.

Iz DUUDI-ja su poručili su da se neće preko medija prepucavati sa sindikatom i čelnicima RIZ Odašiljača jer njihov način komuniciranja nije primjeren civiliziranom dijalogu.

Poručili su da se Pejnović "neće spuštati na razinu onih koji ga vrijeđaju i lažno optužuju" te da razmišlja o tužbi za klevetu protiv sindikalnih čelnika koji su ga optužili da je član "nekretninske mafije".

Po podacima DUUDI-ja, izvješće o poslovanju tvrtke za prvih devet mjeseci prošle godine pokazuje da su RIZ Odašiljači bili 30. rujna u minusu od 11,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close