Sindikat pozvao Upravu Plodina na pregovore

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2023. u 22:00
Predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić/ P. Macek/PIXSELL

Cilj sindikata nije zatvaranje prodavaonica, nego kolektivno pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora kojim bi se uredilo pitanje plaća i radnih prava te poboljšalo radne uvjete.

Nezavisni sindikat radnika Hrvatske pozvao je u utorak Upravu Plodina na rješavanje problema radničkih prava kroz kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora, uz poruku da se neće dati zastrašiti i od svojih zahtjeva neće odustati.

Predsjednica sindikata Marina Palčić ustvrdila je na konferenciji za novinare da Uprava Plodina zastrašuje, prijeti i ucjenjuje radnike koji se žele učlaniti u sindikat, a članove pozivaju da se iščlane, zbog čega su radnici Plodina na Cresu već prosvjedovali.

Cilj sindikata nije zatvaranje prodavaonica, nego kolektivno pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora kojim bi se uredilo pitanje plaća i radnih prava te poboljšalo radne uvjete. Poručila je da traže petodnevni radni tjedan i jednaku plaću za isti rad u svim krajevima Hrvatske, kao i transparentna mjerila za obračun plaća, jer to 4500 zaposlenika Plodina ne zna.

Ustvrdila je da se radnicima zbog odlaska na bolovanje na samo jedan dan plaća smanjuje za trećinu i zatražila prekid takve prakse. Također traži ukidanje penaliziranja radnika na plaći te da Plodine snose trošak radne odjeće. Svaki rad za poslodavca mora biti primjereno plaćen, poručila je Palčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close