Sindikat pomoraca ministru: Zaposlite vježbenike na brodovima po britanskom receptu

Autor: Agencija VLM , 22. travanj 2014. u 14:56
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Predrag Brazzoduro kaže da se mladim budućim pomorcima može pomoći, a da se nikoga, pa ni državu, ne optereti dodatnim troškovima.

Nakon što su početkom travnja iz Sekcije mladih Sindikata pomoraca Hrvatske ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš Dončića podsjetili da je obećao pomoći u zapošljavanju na brodovima vježbenika palube i stroja iz Sindikata pomoraca ministru je upućeno još jedno pismo. I tajnik Sindikata Predrag Brazzoduro podsjeća ministra da je višekratno izražavao namjeru da pomogne vježbenicima, a da se umjesto toga događa suprotno i u resornom ministarstvu, i u kapetanijama i kod brodara, primjerice u Jadroliniji.

Brazzoduro kaže da se mladim budućim pomorcima može pomoći, a da se nikoga, pa ni državu, ne optereti dodatnim troškovima. Moguće je, umjesto ugovora o radu, s vježbenicima sklopiti ugovor o vježbeničkom stažiranju čime se olakšava pozicija brodara koji uzimaju veći broj vježbenika od onog za vlastite potrebe i osigurava povoljniji status unutar nacionalnog zakonodavstva. Primjer takvog rješavanja problema prakse za mlade pomorce koji daje pozitivne rezultate je Velika Britanija.

Za stažiranje vježbenici nemaju plaću nego im brodar isplaćuje pomorski dodatak do najviše 400 kuna za svaki dan proveden na brodu, bez obzira na kategoriju plovidbe, koji je oslobođen od plaćanja poreza pa se smanjuje trošak brodara i osigurava novac za osnovne životne potrebe vježbenika. Usto, prema britanskom primjeru, svi brodari u pretežno državnom vlasništvu obvezni su primiti vježbenike i to najmanje dvoje po brodu čime bi se povećao broj mjesta na kojima vježbenici mogu stjecati nužnu praksu.

Prema procjenama tako bi za  70 posto vježbenika u nas bila osigurana praksa, a kad bi se vježbenički staž odrađivao i na jahtama, problem sa praksom bio bi riješen za većinu vježbenika. Bazzoduro poručuje ministru Hajdaš Dončiću da za provedbu ovih rješenja ne treba puno vremena i da ne traže dodatni novac od države te da će se eventualno umanjenje plaćanja u obvezne fondove višekratno  kompenzirati kad se mladi pomorci nakon završenog vježbeničkog staža zaposle.

Komentirajte prvi

New Report

Close