Sigurna opskrba i niska cijena struje imperativi regulacije

Autor: Ante Pavić , 28. listopad 2014. u 17:56
Ministar gospodarstva otvorio je konferenciju koja je izazvala golem interes/Žarko Bašić/PIXSELL

Hrvatska je, rekao je ministar Vrdoljak, zainteresirana za Jonsko-jadranski naftovod IAP i gradnju LNG terminala iz vlastitih izvora.

Nemamo dvojbu između tržišta i sigurnosti kada je posrijedi energetika: na prvom je mjestu sigurnost, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na energetskom forumu "Između tržišta i sigurnosti" u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Sigurnost opskrbe plinom, smatra, ove zime ne bi trebala biti dovedena u pitanje čak i kad bi zbog ukrajinsko-ruske kriza došlo do poremećaja u opskrbi. Kratkoročno, Hrvatska ima stabilnu situaciju, a za dugoročnu sigurnost morat će raditi na novim dobavnim pravcima. Hrvatska je, kazao je Vrdoljak, posebno zainteresirana za Jonsko-jadranski naftovod IAP i gradnju LNG terminala iz vlastitih izvora. Podsjetio je da u ponedjeljak istječe prva runda natječaja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina iz 29 jadranskih blokova. Očekuje znatan interes. Osvrnuo se i na tržište električne energije. Smatra da će trebati dotjerivati regulativu. Pritom će Hrvatska težiti dvama osnovnim ciljevima: sigurnoj opskrbi i niskoj cijeni.

Hiroshi Tachigami, čelni čovjek Marubeni Europowera, japanske tvrtke koja se smatra favoritom na natječaju za gradnju TE Plomin C, podsjetio je na to da se ugljen može dobaviti po nižoj cijeni i trebao bi biti kompetitivniji od elektrana na plin. Predvidio je još investicijskih prilika u Hrvatskoj. Inače, pred dvoranom V. Lisinskog, gdje se održavala konferencija, prosvjedovala je skupila iz Greenpeacea koja se protivi ugljenu.Predstavnici opskrbljivača električne energije sudjelovali su na panel raspravi "Tržište struje – problemi u razvoju", u kojoj nije manjkalo prigovora o nesvršenostima i nedovoljnoj liberaliziranosti. Najveći problemi koji muče opskrbljivače nepostojanje su jedinstvenog računa, manjak informacija o potrošnji el. energije i energija uravnoteženja, koja stvara dodatne troškove. Visoke im troškove stvara obveza kupnje el. energije iz obnovljivih izvora.  

"Želimo da cijena bude tržišna, a ne da smo obvezni otkupljivati je po nekoliko puta višoj cijeni", rekao je Zoran Miliša iz RWE-a. "Imamo dva problema: ne znamo po kojoj će dinamici rasti ti izvori, a trošak se netransparentno prevaljuje na krajnjeg potrošača", kazao je Predrag Šeatović iz GENI-I-ja. Lahorko Wagmann iz HERA-e drži da je to političko pitanje. "Mnogo je problema vezano uz obnovljive izvore i očekuje se promjena zakonodavnog okvira", kazao je, naglasivši da su opskrbljivači u lošijem položaju. Neki su počeli kao opskrbljivači poslovnih korisnika, a sad kreću i na kućanstva. "Nama jesu primarni poslovni korisnici, ali ove smo godine ušli i u kućanstva", rekao je Marko Ćosić iz ProEnergyja.

Najveći je problem pravodobna informacija jer je teško doznati pravu potrošnju kućanstava, pa je složeno i planirati opskrbu, požalili su se opskrbljivači. Nešto je lakše s poslovnim korisnicima, kojima je moguće uvesti mjerače koji se mogu očitati na daljinu. "S najvećim se problemima suočavamo kad su posrijedi proračunski podaci", kazao je Damir Karavidović iz HEP ODS-a. Neki se protiv toga bore novim uslugama. "Moramo poticati online komunikaciju s kupcima jer je upravljanje podacima ključno za kvalitetne usluge opskrbe", naglasio je Zdravko Ivčić iz NOX grupe. Gotovo svi su zaključili da tržište čeka daljnju liberalizaciju i da se za to treba dobro pripremiti.

Izjave sudionika

Želimo da cijena iz  obnovljivih izvora bude tržišna
Predrag Šeatović, GEN-I

Ove godine ulazimo na tržište opskrbe kućanstava
Marko Ćosić, ProEnergy

Neki opskrbljivači nepošteno dolaze do kupaca
Damir Karavidović, HEP ODS

Hep osvaja tržište predatorskim cijenama 
Zoran Miliša, RWE

Ne znamo dinamiku  rasta obnovljivih izvora
Zdravko Ivčić, NOX grupa

Očekuje se promjena zakona o obnovljivim izvorima
Lahorko Wagmann, HERA

Komentirajte prvi

New Report

Close