Siemens i Končar razgovaraju o novim vidovima suradnje

Autor: Suzana Varošanec , 12. ožujak 2013. u 22:01
Na skupu koji su otvorili njemački ministar gospodarstva i šef HGK tražilo se mjesto više/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Dok je Rösler poduzetnicima izložio potencijale, Vidošević je zabrinut zbog napuštanja tržišta Cefte.

Suradnja Siemensa i Končara prvi je konkretni projekt koji je na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu u HGK-a u utorak predstavljen i kao primjer uspješne suradnje.

Njemački ministar gospodarstva dr. Philipp Rösler i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upoznati su sa joint-venture ulaganjem kojim je njemačka kompanija prije 15-ak godina stekla većinski udjel u tvrtki Končar energetski transformatori. S tadašnjih 15-ak milijuna DEM prihoda tvrtka se popela na 150 milijuna eura. Najveći je izvoznik s 95 posto plasmana na stranim tržištima gdje vrata otvara Siemens prodajnom mrežom u 200 zemalja. Novi oblici suradnje opet su tema razgovora između Siemensa i Končara, doznajemo na Forumu gdje je Rösler apelirao na brze i odlučne rezove Vlade.Uklonite barijere, fleksibilizirajte radno zakonodavstvo, osigurajte stalnu borbu protiv korupcije te transparentnost u javnoj nabavi, i njemačka poduzeća tada će doći, tvrdi njemački ministar!

"Naša poduzeća žele u Hrvatskoj stvarati nova radna mjesta, a za to su potrebne reforme", rekao je on dodavši da je o tome kako Hrvatska može postati atraktivna zemlja za investitore razgovorao s premijerom Milanovićem i ministrima u Vladi. Za razliku od pozitivnog Röslera koji je gospodarstvenicima izložio velike potencijale koji leže u tradicionalno dobrim odnosima Njemačke i Hrvatske nakon što ona postane članica EU (Njemačka je 2. vanjskotrgovinski partner i 3. ino-ulagač), Nadan Vidošević, šef HGK-a, izrazio je veliku zabrinutost zbog napuštanja tržišta Cefte. "Pomognite nam u penetraciji našeg prehrambenog sektora na novo tržište. Taj šok može izazvati velike socijalne potrese, a izloženi su prehrambena industrija i svako selo koje je prati", rekao je Vidošević apelirajući na njemačke trgovačke lance od kojih se "očekuje fer poslovni odnos u opasnom razdoblju koje za nas dolazi".  

Ukinite barijere i tvrtke će doći

P. Rösler, vicekancelar

Pomozite nam u plasmanu proizvoda

N. Vidošević, pred. HGK

Komentirajte prvi

New Report

Close