Šibenčani u EU projektu razvijanja kina kao lokalnih inovativnih centara

Autor: Lucija Špiljak , 11. lipanj 2020. u 21:59
Tvrđava svetog Mihovila

Šibenik je posljednjih godina radio na obnovi fortifikacijskog sustava, zavaljujući sredstvima iz fondova EU.

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik od Europske komisije dobila je više od 72.000 eura za provođenje projekta Connecting Cinemas in Rural Areas, odnosno Kina – inovativni centri lokalne zajednice.

Ideja je kroz četiri kina, tri kulturna centra, tri sveučilišta i tri festivala raditi na povezivanju europske publike razvojem kvalitetnih programa, organizacijom kulturnih događanja te simultanih kino projekcija za publiku iz šest europskih regija.

“Ovim projektom nastojat će se unaprijediti kina širom Europe i povezati ih sa zajednicama u ruralnim regijama transferom znanja i dijeljenjem lokalnih perspektiva, poslovnih modela, kreativnih tehnologija i infrastrukture. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci”, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik.

Ukupan proračun je 611.455 eura, a EK ga financira iz prioriteta Europa spremna za digitalno doba, na koji je stiglo 46 projektnih prijedloga, a odabrano ih je samo pet.

Projektom će se financirati i filmski program Kuće umjetnosti Arsen. JU Tvrđava kulture Šibenik provodi trenutačno još dva europska projekta – Fortitude i Emoundergrounds – zahvaljujući kojima će se, ističu, tijekom sljedeće dvije godine sufinancirati plaće desetero zaposlenika Ustanove.

Podsjetimo, Šibenik je posljednjih godina radio na obnovi fortifikacijskog sustava, zavaljujući sredstvima iz fondova EU. Tvrđava sv. Mihovila već je u pogonu pa će tako 21. lipnja obilježiti ljeto festivalom Let’s rock. Na tvrđavi sv. Ivana još se radi, a riječ je o 50 milijuna kuna vrijednoj revitalizaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close