Shopping: Čega se sada boje, a čemu se najviše vesele Hrvati prilikom kupnje?

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2020. u 13:38
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Ljude najviše smeta gužva i neljubaznost.

Zanimljivo, hrvatski građani danas se prilikom shoppinga znatno više boje nekvalitete ili prevare nego zaraze ili “korone”. Kada je riječ o kupovini, prvo što je našim sugrađanima na pameti danas je “novac”, a prilikom shoppinga ih sada najviše smetaju: gužve, cijene, čekanje i neljubaznost prodavača.

Ovo je samo dio zanimljivih odgovora hrvatskih potrošača anketiranih početkom lipnja ove godine od strane međunarodne istraživačke i certifikacijske organizacije ICERTIAS.

Primjerice, kada se ispitanike u ovom anketiranju upitalo “Što im je prvo na pameti kada je riječ o kupovanju danas?” većina ispitanika odgovorila je – “novac”, te potom: hrana, kruh, odjeća i dr.

Kada se ispitanike upitalo što im je najbitnije sada kod kupovanja, većina upitanih odgovorila je – “kvaliteta”, te potom: cijena, hrana, novac, brzina, sigurnost…

Kod kupnje ih najviše veseli dobra cijena i veliki izbor, a u shoppingu za njih najveću vrijednost ima kvaliteta i ponovno – dobra cijena.

Na pitanje: “Čega se najviše sada bojite, odnosno čega vas je sada najviše strah prilikom kupnje?”, najviše ispitanika navelo je: “nekvalitete”, te potom: prevare, cijene, zaraze, korone, gužve, ljudi, neispravnosti, greške, trošenja i dr.

Kada je riječ o tome što im najviše nedostaje danas pri kupnji, obzirom na sve veću krizu, logično je da je uvjerljivo najčešći odgovor potrošača u Hrvatskoj navelo – “novac”, te potom mogućnost isprobavanja (očito uslijed ograničenja mogućnosti isprobavanja odjeće u vrijeme Covid-19 krize), ljubaznost, sigurnost i dr.

Ljude najviše smeta gužva i neljubaznost

Naše sugrađane, kako navode u ovoj anketi, prilikom kupnje najviše smeta gužva, te potom visoke cijene, čekanja u redu i neljubaznost prodajnog osoblja.

Zanimljivo, “ljubaznost” hrvatski građani navode kao i najbitniju pozitivnu promjenu koju bi sada voljeli vidjeti prilikom kupovanja, tek potom veću kvalitetu, bolji izbor, veći asortiman, bolje cijene, više akcija i dr.

Sve su ovo odgovori, odnosno rezultati najnovijeg istraživanja u Hrvatskoj, renomirane međunarodne organizacije ICERTIAS. Cjelokupno anketiranje potrošača u Hrvatskoj za potrebe ovog istraživanja obavljeno je početkom lipnja 2020. putem web ankete na nacionalno reprezentativnom uzorku za Republiku Hrvatsku za građane starije od 17 godina (N=1.200).

Komentirajte prvi

New Report

Close