Sever: Vlada je trebala ići u u izmjenu Zakona o minimalnoj plaći i pod hitno u povećanje visine minimalne plaće

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2023. u 08:53
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U ovim uvjetima Vlada je na sebe preuzela nešto što joj zapravo i nije primarna funkcija, ona je išla na to da se tim ljudima poveća netto iznos plaće, bez da se dira u brutto plaću”, poručio je Sever.

Što donosi novi krug porezne reforme? Hoće li nam i koliko plaće biti veće od 1. siječnja iduće godine? Hoće li zbog ukidanja prireza doći do povećanja poreza na dohodak ili poskupljenja javnih usluga? Kako će se reforma odraziti na mirovinski sustav, te što kažu vladini socijalni partneri?

Puljak: Reforma je atak na razvoj velikih gradova; županije bi trebalo ukinuti 

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) kazao je kako je cijela porezna reforma, usmjerena protiv velikih gradova, javlja HRT.

“Andrej Plenković odlučio je u predizbornoj godini, pokušati izgledati dobar, da će kao građanima povećati plaće, a da će im zločesti gradonačelnici smanjiti plaće”, poručio je.

Dodao je da je reforma atak na razvoj velikih gradova. Naglasio je kako nema čovjeka koji nije za povećanje plaća, ali vladavina HDZ-a, ovih trideset godina je utjecala što u Hrvatskoj plaće nisu veće, barem za 500 eura. Istaknuo je kako će porazna reforma pomoći županijama.

“Ovaj prijedlog da se porezne stope na dohodak povećaju, one idu k tome da dvadeset posto tih prihoda ide županijama”, poručio je Puljak.

Po njemu su županije potpuno nepotrebne teritorijalne jedinice u Hrvatskoj , te bi njih trebalo ukinuti. “Na takav način uštedjeti nešto novaca i onda povećati plaće građanima”, rekao je Puljak.

Naglasio je kako nitko od gradonačelnika velikih grada nije bio konzultiran kada se donosila nova reforma. “Nitko nije pitao Udrugu gradova”, dodao je.

Pavić: Cilj reforme podići standard građana, očuvati gospodarski rast, te osnažiti fiskalnu autonomiju lokalne samouprave

Saborski zastupnik HDZ-a Marko Pavić demantirao je Puljkovu izjavu da je nova reforma protiv četiri najveća grada.

“I to ga demantiraju i same brojke. U mandatu Plenkovića proračun gradova što se tiče poreza na dohodak rastao je 72 posto”, poručio je.

Cilj reforme je podići standard građana, očuvati gospodarski rast, te osnažiti fiskalnu autonomiju lokalne i regionalne samouprave. Pozvao je Puljka da višak u proračunu da građanima.

Sever: Vlada bi daleko više napravila da je išla u izmjenu Zakona o minimalnoj plaći

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da ljudima s najnižim plaćama porezne reforme nisu išle na ruku u sustavu poreza na dohodak, jer su oni izvan “poreznih škara”.

“Njima su primanja toliko mala da uopće nisu bila oporeziva”, kazao je.

Sa zadnjim povećanjem minimalne plaće tek su za nijansu ušli u “porezne škare” i njima nekakva daljnja porezna rasterećenja, bilo da je riječ o povećanju osobnog poreznog odbitka ili nekakvim drugim kategorijama u uvjetima u kojima se, primjerice daju isto tako olakšice u uzdržavanju članova obitelji, njima zapravo ne igraju.

“Njima bi igralo jedino povećanje plaće. U ovim uvjetima Vlada je na sebe preuzela nešto što joj zapravo i nije primarna funkcija, ona je išla na to da se tim ljudima poveća netto iznos plaće, bez da se dira u brutto plaću”, poručio je Sever.

Naglasio je da bi Vlada daleko više napravila da je išla u izmjenu Zakona o minimalnoj plaći i da se išlo pod hitno u povećanje visine minimalne plaće, kako bi radnici dobili veći netto i brutto.

Komentirajte prvi

New Report

Close