Sessa: Medijaciju potaknuti ukidanjem sudskih pristojbi

Autor: Suzana Varošanec , 23. listopad 2019. u 22:00
Nina Betetto iz CEPEJ-a/Matija Habljak/PIXSELL

U 44 od 47 članica Vijeća Europe od 100 sudskih sporova samo jedan se rješava medijacijom.

U izgradnji povoljnije poduzetničke klime i privlačenju investicija za Hrvatsku je od osobite važnosti jačanje uloge premalo korištenih alata iz područja alternativnog rješavanja sporova (ARS), s naglaskom na medijaciju.

To je stajalište Hrvatske obrtničke komore, organizatora 10. Međunarodne konferencije "ARS – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom", koja je jučer u Zagrebu okupila velik broj sudionika i međunarodnih predavača.

Od 100 sudskih sporova samo 1 se rješava medijacijom u 44 od 47 zemalja članica Vijeća Europe, dok 10% imaju tek Norveška, Finska i Italija, što govori da rezultati medijacije nisu dobri, iznijela je Nina Betetto, članica Radne skupine za medijaciju Vijeća Europe (CEPEJ), potpredsjednica Savjetodavnog vijeća europskih sudaca te sutkinja Vrhovnog suda Slovenije.

U izjavi za Poslovni dnevnik Betetto se dotaknula problema manjka statističkih podataka koji se tiču izvansudske medijacije, zbog čega drži da treba uvesti monitoring.  Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao je da su naši rezultati više nego skromni. U 9 mjeseci na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu riješen je 19.631 predmet, od čega 64 mirenjem te su postignute 1154 sudske nagodbe.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu riješili su ih 6415, ali tek 4 mirenjem i 308 sudskom nagodbom, te je udio ARS-a od oko 5%. Razvoj medijacije može potaknuti država, npr. oslobađanjem od plaćanja sudskih pristojbi, smatra Sessa. Veliki broj članica to poznaje, kao i Slovenija, potvrđuje Betetto.

Komentirajte prvi

New Report

Close