Nadzor korištenja potpora: ‘Semafor’ će pratiti radi li se i koliko na njivama

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 13:22
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Podaci monitoringa će omogućavati rana upozorenja poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je u ponedjeljak novi sustav cjelogodišnjeg praćenja osnovnih poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim površinama – Monitoring.

Riječ je o sustavu ranog upozorenja, prevencije i suradnje s poljoprivrednicima tijekom cijele godine, rekla je na predstavljanju ministrica poljoprivrede Marija Vučković, navodeći kako je riječ o evidentiranju načina uporabe poljoprivrednoga zemljišta, odnosno upotrebljava li se sukladno prijavi putem jedinstvenog zahtijeva za potporu. Rezultat monitoringa prati se putem “semafora” i boja – zelene, crvene, žute i plave. Zelena govori da je sve u redu odnosno da je na poljoprivrednoj parceli vidljiva poljoprivredna aktivnost, crvena govori da nije vidljiva poljoprivredna aktivnost i počinje se s upozoravanjem poljoprivrednika i provjerava može li se naknadno ispraviti nedostatak. Žuta boja govori da je potrebna dodatna suradnja i radnje bilo putem fotografija ili terenskih provjera.

Podaci monitoringa će omogućavati rana upozorenja poljoprivrednika radi poticanja pravovremenog poštivanja uvjeta za korištenje sredstava iz EU fondova i neprimjenu administrativnih kazni, ako korisnik nakon upozorenja ispuni uvjet za potporu.

Komentirajte prvi

New Report

Close