Sektor u kojem gotovo da nema krize: U listopadu izdano 7,6 posto više dozvola nego lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2020. u 13:07
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dozvolama izdanima u listopadu predviđena je vrijednost radova od 3,03 milijarde kuna, što je 9,7 posto više nego u listopadu 2019. kada je vrijednost radova iznosila 2,7 milijardi kuna.

U Hrvatskoj je u listopadu izdano 920 građevinskih dozvola, što je 7,6 posto više u odnosu na listopad 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Prema vrstama građevina, 82 posto odnosno 756 dozvola izdano je za zgrade, a 18 posto odnosno 164 za ostale građevine.

Na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola izdanih u listopadu za zgrade povećan je za 4,4 posto, a za ostale građevine za 25,2 posto.

U odnosu na rujan broj izdanih građevinskih dozvola za zgrade manji  je za 13,9 posto, a za ostale građevine veći za 7,2 posto.

Dozvolama izdanima u listopadu predviđena je vrijednost radova od 3,03 milijarde kuna, što je 9,7 posto više nego u listopadu 2019. kada je vrijednost radova iznosila 2,7 milijardi kuna.

Prema vrstama radova, u listopadu je 73,7 posto ili 678 dozvola izdano za novogradnju, a 26,3 posto ili 242 za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđena je gradnja 1.738 stanova.

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci izdano je ukupno 7.668 građevinskih dozvola, što je 7,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok predviđena vrijednost radova doseže 22,7 milijardi kuna ili 20 posto manje manje nego u prvih deset mjeseci 2019. godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

DRŽAVI  SE FUĆKA  ZA UGOSTITELJSTVO DOK IMA GRAĐEVINU….

…Kako što znate …prodavatelj  STANOVA , mora na R1 računu za pravnu osobu obračunati PDV.   ..U ugovoru s fizičkom osobom , taj dio jednostavno obračuna kupcu…a onda kasni s plaćanjem PDV.a..

Od  100 – 250.000 kuna PDV.a na  svaki novi prodani stan..Porezna uprava ubere PDV…

Toliko mjesečno  u DALMACIJI niti najveći ugostitelji ne prijave PDV.a …putem fiskalizacije..

DNEVNO se prodaje …  xy  stanova….za koje po potpisu ugovora nastupa obaveza plaćanja PDV.a u obračunskom razdoblju …

 

To je OGROMAN novac koji se slijeva u  DRŽAVNU KASU..

Puno puta sam se pitala…zašto  država tako nonšalantno gleda na poreznu obavezu PDV.A kod građevinara….prilikom izgradnje nekretnine  / prijenos porezne obveze / …???

A onda sam shvatila. Oni pomažu izvođačima da zarade zajedno s investitorima ..

Gotovo NIKAD ili rijetko je to jedna te ista osoba..

Kod nas RAND LISTA najjačih investitora je poznata svima…ZGRADE NIČU ko gljive poslije kiše..  U mnogim prodanim stanovima – NITKO NE ŽIVI…kupili su ih umirovljenici . poduzetnici ..koji nemaju  prihode na štednju, pa da nešto ulože ..Mladi  se ZADUŽUJU do starosti……

KREDITI SU  kapital banke….Njihova povezana društva  sišu krv sa strane i  jedu mrvice u vidu osiguranja, procjena ..revizija procjena. ,i sl..

Stambeni blokovi postaju  socijalističke ruske  spavaonice, s trendovskim farbama i detaljima…pretvaramo gradove u geta , na kojima spava spori, truli politički  kapitalizam i

borba za politički opstanak  ……

Građevina je poput bijesnog slona kada krene teško se zaustavlja…isto je bilo i 2008-e sa ogromnim brojem izdanih dozvola i skakanjem zemljišta na preko 500€/m2 pa da bi sve to u 2009 strmoglavilo skoro na nulu

Na žalost ovaj rast dozvola je samo inercija od proslih godinu dana, zemljišta su kupljena, projekti napravljeni a da li će krenuti i gradnja u punom obimu to će se vidjeti u 2021.

Sreća je da su banke pune ko brod pa daju kredite bez puno pitanja.

New Report

Close