Seizmologinja otkrila kolika bi mogla biti najveća magnituda u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2021. u 09:05
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Od 28.12. kada je bio prvi potres u Petrinji, zabilježili smo više od 1.220 naknadnih potresa magnitude veće od 2.

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić, u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a, rekla je da je i noćas zabilježen slabiji potres na području Petrinje.

– Od trenutka kada je bio potres magnitude 6.2, nakon tako jakog potresa uvijek se očekuju naknadni potresi koji mogu trajati dvije godine, a možda i dulje. Hoće li biti jačih potresa i kada, to ne možemo predvidjeti, ali očekuju se jači potresi kao što je bio i ovaj jučer, rekla je Ivančić, dodavši da se proporcionalno predviđa da što je potres bio jači to će biti više naknadnih potresa.

Istaknula je kako je nakon potresa u Stonu 1996. godine, koji je bio magnitude 6, serija naknadnih potresa trajala dvije godine i da je zabilježeno više od 1.000 potresa.

– Od 28.12. kada je bio prvi potres u Petrinji, zabilježili smo više od 1.220 naknadnih potresa magnitude veće od 2 – rekla je.  Na pitanje može li jučerašnji potres potaknuti nove, rekla je kako ne može reći da će ovaj potres izazvati neki novi potres u Zagrebu ili negdje drugdje, ali naglasila je da su svi ovi potresi rezultat pojačane seizmološke aktivnosti u našem području. Dodala je i kako se u Zagrebu može dogoditi potres magnitude maksimalno 6,5.

Komentirajte prvi

New Report

Close