Seizmolog Kuk odgovorio na pitanje koliko će dugo trajati zagrebački potresi

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2021. u 10:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nikada serija potresa ne treba čuditi.

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Novom danu N1 i komentiraju seriju potresa koja je u proteklih nekoliko mjeseci pogodio područje Hrvatske.

Komentirajući seriju slabijih potresa koji su proteklih dana zabilježeni na području Zagreba, Kuk je rekao da se radi o normalnoj pojavi.

“Radi se o epicentralnom području koje je bilo aktivno prošle godine nakon jakog potresa i unazad tjedan dana zabilježili smo dva potresa koja su se osjetila na širem području grada. Ponovno bilježimo slabiju seizmičku aktivnost zagrebačkog područja, što nas ne treba iznenaditi, to govori da se tlo još nije potpuno smirilo. Prošlo je nešto više od godinu dana od serije i ovo su potresi koji slijede taj niz”, rekao je Kuk.

Na pitanje koliko će dugo trajati ti potresi, Kuk je rekao da na širem području uvijek možemo očekivati slabije potrese, jer se nalazimo na seizmički aktivnom, trusnom području.”Ne trebaju nas iznenaditi niti plašiti potresi ovih magnituda. Nikada serija potresa ne treba čuditi. Zasad imamo samo dva potresa koja su se makroseizmički osjetila i oni su bili slabiji, ne radi se o neuobičajenoj aktivnosti”, rekao je Kuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close